Home » Wandelen op Madeira

Wandelen op Madeira

by Sander
wandelen op madeira

Madeira staat al sinds vele jaren bekend als hét wandeleiland bij uitstek. Veel toeristen die een reis naar Madeira boeken hebben in hun bagage hun wandelschoenen ingepakt. Madeira ligt ongeveer 1000 kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust. Het eiland valt, samen met een aantal kleinere eilanden onder Portugees bestuur. Het is een autonome regio binnen de republiek Portugal en er wonen circa 270.000 op het eiland.

Mild klimaat

Madeira is geliefd vanwege het milde klimaat dat er heerst. Het klimaat is ook vrijwel het gehele jaar constant. De temperatuur ligt vrijwel altijd tussen de 16 en 22 graden. Dat is niet overdreven warm, de Atlantische Oceaan heeft duidelijk een matigende invloed. Het eiland is vooral geliefd onder natuurliefhebbers en zoals al eerder gezegd, onder wandelaars. Op Madeira zijn ook bergen te vinden, als je een wandelvakantie boekt moet je er dus rekening mee houden dat het parcours niet altijd over vlak land zal lopen. Voor een strandvakantie hoef je niet naar Madeira te gaan, de stranden zijn vrijwel allemaal rotsachtig. Zandstranden zijn er op dit eiland nauwelijks. Madeira is ontstaan door vulkanische activiteit, de hoogste berg op het eiland is de Pico Ruivo, met een hoogte van 1862 meter. Vanwege het ontbreken van zandstranden kent Madeira geen massatoerisme. De mensen die er komen, komen voornamelijk voor rust en mooie wandeltochten.

madeira reistips en bezienswaardigheden

Bloemeneiland

Madeira draagt de bijnaam “Bloemeneiland”. Deze naam dankt het eiland aan het feit dat op Madeira vele exotische bloemen te vinden zijn. Het milde klimaat werkt hier uiteraard goed aan mee. Omdat Madeira een eiland is, komen er enkele endemische diersoorten voor, dit zijn diersoorten die uitsluitend op één plaats voorkomen. De Madeiravink, een kleine vogel, is hiervan een voorbeeld. Ook bepaalde plantensoorten, zoals de Lauritsilva, zijn uniek en komen alleen op Madeira voor. Omdat het eiland een “vulkanische oorsprong” heeft zijn er geen inheemse zoogdieren te vinden op het eiland.

Bloemeneiland madeira reistips

De beste periode om Madeira te bezoeken

Omdat het eiland een klimaat heeft dat gedurende het gehele jaar zo’n beetje constant is, kun je in principe het gehele jaar door naar Madeira. Omdat het maar een klein eiland is en er behalve wandelen niet zo heel veel te beleven is, boeken mensen doorgaans een korte vakantie van bijvoorbeeld een week, soms in combinatie met een bezoek aan Portugal. Dit kan dus het gehele jaar door, in de winter een weekje naar Madeira als er in Nederland sneeuw ligt is een prima idee. Omdat het er in de zomers niet extreem warm wordt is het ook een prima vakantiebestemming voor mensen die wel mooi weer willen maar die niet zitten te wachten op temperaturen boven de 35 graden. Je kunt vanuit Nederland rechtstreeks vliegen naar Madeira. Opvallend is dat Madeira, toen het door de Portugezen werd ontdekt, een onbewoond eiland was. Er gingen Portugezen wonen die in de loop der eeuwen hun eigen identiteit ontwikkelden. De ongetwijfeld bekendste persoon die op Madeira werd geboren is de voetballer Christiano Ronaldo.

You may also like