Home » Wandelen in Zweden: Kungsleden

Wandelen in Zweden: Kungsleden

by Sander
Wandelen in Zweden Kungsleden

Wandelen of hiken is ongekend populair op vakantie. Dat is niet zo vreemd omdat je op deze manier natuurlijk echt dichtbij de natuur kan komen en heerlijk kan ontspannen en niet telkens op je horloge hoeft te kijken. Maar wil je een iets heel anders dan een standaard boswandeling of een hike in de bergen, dan is Noord-Zweden wellicht een mooie optie. Hier vind een wandelroute van 425 kilometer die je door de ongerepte wildernis van Lapland brengt.

Het pad bestaat al sinds de 19e eeuw en een wandeling erover wordt onvergetelijk genoemd. De hele route afleggen is maar weinigen gegeven maar je kan uiteraard ervoor kiezen om een bepaald stuk te bewandelen. Dan kan je ook nog een tocht maken die jou het meest aanspreekt.

Waar moet je aan denken bij een wandeltocht over Kungsleden?

Het noorden van Zweden is zeer schaars bewoond. Het is derhalve onvergelijkbaar met de meeste vakantiegebieden in Europa. Ter plaatse zal je ongetwijfeld waarschuwingen horen en het ware verhaal van de toerist op trektocht. Hij had zijn tentje opgezet en ging even de omgeving verkennen. Hij raakte verdwaald en werd twee dagen later bij toeval gevonden. Inmiddels zat hij compleet onder de schrammen en was uitgehongerd. Het had echter ook beslist nog slechter kunnen aflopen.

Een trektocht door dit schitterende natuurgebied moet je goed voorbereiden en doe je bij voorkeur niet alleen. Een smartwatch met navigatiemogelijkheden of in ieder geval een goed elektronisch kompas is een minimale vereiste. Er zijn tegenwoordig ook stoere dameshorloges waarop je van alles kunt aflezen. Zo heb je alle gegevens altijd bij je. Sommige slimme horloges zijn zelfs voorzien van een hoogtemeter, wat beslist van pas komt bij de Kungsleden wandelroute.

Hou er rekening mee dat in het gebied je smartphone niet altijd bereik heeft en ga nooit op pad zonder dat er mensen op de hoogte zijn van de trektocht en de route. Ook in de zomer, als er relatief veel wandelaars zijn, kan je soms dagenlang niemand tegenkomen. Iedere wandelaar dient dan ook een eigen rugzak met voorraden voor een eventueel noodgeval bij zich te dragen. Net als bij een roadtrip is een goede voorbereiding echt belangrijk.

De mooiste bezienswaardigheden op Kungsleden

De beste tijd om de Kungsleden te bewandelen is van juni tot september. Het is het seizoen van de muggen dus zorg dat je bescherming bij je hebt. Onderweg zal je hoogstens een paar hutten tegenkomen, waar je eten (erg duur) kan kopen. Het is derhalve verstandig om genoeg mee te nemen. Maar laat je niet afschrikken door de voorgaande waarschuwingen, je krijgt er ook heel veel voor terug als je goed voorbereid op pad gaat:

  • De landschappen zijn afwisselend en bijna onvergelijkbaar met ieder ander vakantiegebied.
  • De stilte en de macht die de natuur je hier laat voelen, zal je nooit meer vergeten,
  • de Tjäkta pas is een bezienswaardigheid die je niet mag missen. Hier ligt in de zomer vaak nog sneeuw. De uitzichten hier doen je beseffen hoe groot en woest dit gebied is. Voor Europa bijna ongekend.
  • Rendieren spotten in het wild, dat is ook iets dat maar weinig mensen is gegeven. De foto’s die je daar van kan maken zullen overal bewondering oogsten
  • Ons land staat bekend als een waterland. Maar hier zie je overal stromend water en meren. Als achtergrond dienen daarbij besneeuwde bergtoppen.

You may also like