Home » De vriendelijkheid en eenvoud van Ierland

De vriendelijkheid en eenvoud van Ierland

by Guido van der Sanden
Cliffs of Moher ierland

Ierland is bij veel toeristen minder bekend dan het nabijgelegen Verenigd Koninkrijk. Maar dit mooie groene land is zeker de moeite waard om een mooie rondreis door te maken. Je bereikt Ierland eenvoudig met een rechtstreekse vlucht vanuit Nederland naar de luchthaven van Dublin. Dublin is een typische Europese hoofdstad met drukke winkelstraten en mooie oude gebouwen. Een bezoek aan die andere bekende Ierse stad, Belfast, is ook zeker de moeite waard. Belfast ligt in Noord Ierland, dat formeel tot het Verenigd Koninkrijk behoort. Hier betaal je met de Engelse Pond en dus niet met de euro zoals in Ierland. Belfast is vele jaren het terrein geweest van bloedige confrontaties tussen katholieken en protestanten en van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) dat streefde naar onafhankelijkheid. Nu is het rustiger in Belfast en kun je er als toerist prima rondwandelen.

belfast centrum bezienswaardigheden

Gaelic, de officiële taal van Ierland

In verschillende regio’s van Ierland, onder andere de regio Connemara, spreekt een deel van de bevolking nog de oorspronkelijke taal van de Ieren, het Gaelic. Deze taal lijkt in de verste verte niet op het Engels. In het Gaelic wordt ook nog veel gezongen en toneel gespeeld. Als je de mogelijkheid hebt om een muziek- of dansvoorstelling te bezoeken die in het Gaelic wordt gespeeld moet je dat zeker doen, het is echt de moeite waard.

Gaelic, de officiële taal van Ierland

Een mooie route langs de kust

In veel rondreizen is de rit van Burren naar de Cliffs of Moher opgenomen. Burren is een nationaal park waar je kunt genieten van de prachtige Ierse natuur. Na de rit langs de kust arriveer je uiteindelijk bij de indrukwekkende zandsteenrotsen die de Cliffs of Moher vormen. Je staat hier pal aan de kust van de Atlantische Oceaan. Het is moeilijk voor te stellen dat aan de overkant van deze enorme plas Amerika ligt. In deze streek ligt ook het plaatsje Limerick, hier komt de gelijknamige dichtvorm a-a-b-b-a vandaan. Ook is in deze omgeving het openluchtmuseum van Bunratty gevestigd. Hier kun je zien hoe de Ieren in de 19e eeuw hun dagelijks leven leidden. Het is mogelijk om een begeleide rondleiding te krijgen.

Cliffs of Moher ierland

De rijke cultuur van Ierland

Ierland is het land van zang en dans. Kinderen leren al jong om te zingen en dansen.  Het is misschien wel daarom dat Ierland zoveel bekende zangers en zangeressen heeft voortgebracht zoals de groep Clannad, de zangeres Mary Black en wat recenter Ronan Keating, frontman van de groep Boyzone. De Ieren zingen zowel in het Engels als in hun eigen taal het Gaelic, deze taal wordt zo veel mogelijk in ere gehouden en doorgegeven aan volgende generaties.

You may also like