Home » Veilig roadtrippen: zo doe je dat

Veilig roadtrippen: zo doe je dat

by Sander
Veilig roadtrippen: zo doe je dat

Heb jij al besloten waar je dit jaar op vakantie wilt gaan? Misschien heb je wel besloten om nu eens niet het vliegtuig te pakken, maar om bijvoorbeeld met vrienden de auto in te stappen en lekker te gaan toeren door jullie favoriete landen in Europa. Dat is een geweldige keuze, want jullie zijn dan gegarandeerd van een onvergetelijk avontuur. Zoals elke reis, is ook deze natuurlijk niet zonder risico’s. Gelukkig kun je zelf maatregelen treffen en zorgen voor een goede voorbereiding. Wij nemen je mee langs de belangrijkste punten.

Met welke auto ga je?

Als je wat jonger bent, is de kans groot dat je geen eigen auto hebt, of dat je auto nog niet bepaald je droombolide is. Dat is helemaal niet erg, maar denk van tevoren goed na over met welke auto je gaat. Als je die keuze hebt, tenminste. Misschien kun je een auto van iemand lenen. Huren is op jongere leeftijd vaak nog lastig, zeker wanneer je naar het buitenland gaat.

Een populaire oplossing is om gezamenlijk een auto te kopen. Klinkt vreemd? Is het niet. Stel dat je met vier vrienden op reis gaat. Jullie hebben allemaal gespaard en kunnen per persoon 1.000 euro inleggen voor een auto (blijf erbij, want dit geld ben je niet helemaal kwijt). Voor 5.000 euro kun je prima een lekker ruime, technisch goede auto kopen waar je echt wel zorgeloos een paar duizend kilometer mee af kunt leggen. Na terugkomst kun je de auto weer verkopen en krijg je een deel van je investering terug.

Zorg altijd voor een goede autoverzekering. Je kunt online je autoverzekering vergelijken en vaak heb je de keuze uit een uitstekende autoverzekering jongeren; deze bieden je goede voorwaarden tegen scherpe tarieven.

Plan de hoofdroute van tevoren

De auto biedt je de vrijheid om te gaan waar je wilt, maar je zult wel elke nacht ergens willen overnachten. Plan daarom je route in grote lijnen van tevoren en reserveer overnachtingen waar mogelijk. Zo laat je genoeg speelruimte over om overdag te doen wat je wilt, maar weet je wel zeker dat je elke avond een slaapplek hebt en dat je niet noodgedwongen in the middle of nowhere in je auto moet overnachten.

Ga met een veilige auto op pad

Nog even over die auto: zorg ervoor dat je met een veilige auto op pad gaat. Of je nu een auto hebt, leent of koopt: zorg van tevoren voor een onderhoudsbeurt. Zo weet je zeker dat je auto veilig is en dat je zorgeloos op pad kunt gaan.

Checklist van must have items

Wat moet je nu meenemen als je gaat roadtrippen? Voldoende proviand, uiteraard, maar vergeet ook de essentiële zaken niet: auto- en verzekeringspapieren, paspoorten, EHBO-kits, de juiste uitrusting bij pech (gevarendriehoek, veiligheidshesjes), alcoholtesters en in sommige landen is het verplicht om een vignet aan te schaffen om de wegen te mogen gebruiken. Deze vignetten kun je gewoon van tevoren in Nederland kopen, dus doe daar je voordeel mee.

You may also like