Home » Telefonie en internetten in het buitenland: zo voorkom je een hoge rekening

Telefonie en internetten in het buitenland: zo voorkom je een hoge rekening

by Sander
Telefonie en internetten in het buitenland zo voorkom je een hoge rekening

Je hebt de horrorverhalen vast ook zelf wel al gehoord: een keitoffe vakantie om dan thuis te komen en een torenhoge telefonierekening te ontvangen die alles verpest. Meestal liggen niet die enkele telefoontjes aan de basis, maar is een en ander het gevolg van de hoge roamingkosten in het buitenland. Soms was men zelfs niet eens aan het internetten, maar verbruikten applicaties onzichtbaar toch heel wat mobiele data. Hoe je dat kan voorkomen en wat je kan doen om de gsm-kosten op vakantie te beperken? Dat lees je hieronder.

# 1. Ga na of je kan roamen binnen jouw bundel

Sinds kort kan je in de Europese Unie gewoon roamen binnen jouw huidige bundel. In die landen hoef je dus niet langer op hoge kosten te rekenen. Dat is het gevolg van de eengemaakte markt zoals Europa het nastreeft.

Toch begaan we hier nog vaak vergissingen. Zo doet lang niet ieder land op het Europees continent mee aan de Europese Unie, terwijl ze mogelijk wel deel uitmaken van de douane-unie. Denk maar aan landen als Turkije, Zwitserland, Monaco en Andorra. Anderzijds zijn er dan weer landen die behoren tot de Vrijhandelsassociatie maar waar je wel kan roamen binnen jouw bundel. Onder andere in IJsland is dat het geval.

# 2. Let op met roamingkosten buiten EU

Buiten de hierboven aangehaalde landen kunnen de roamingkosten al snel oplopen. Vaak is het een goed idee om een buitenlandbundel aan te kopen. Voor welke provider je best kiest voor jouw vakantie? Dat is niet altijd duidelijk.

Wij vonden echter een handig overzicht van de tarieven per provider en per vakantieland. In China blijkt bijvoorbeeld KPN het voordeligste te zijn met 2,5 euro per MB. Bij een vakantie naar de Verenigde Staten is TELE2 met zijn 1,5 euro per MB dan weer interessanter. Uiteraard gaat het om de tarieven buiten de bundel. Landen die deelnemen aan de afschaffing van de roamingkosten, zijn met andere woorden niet opgenomen. Zelf nagaan met welke provider je het goedkoopst buiten jouw bundel kan surfen? Gebruik dan onderstaande kaart waarmee je makkelijk en snel ziet met welke provider je het goedkoopst uit bent!

# 3. Beperk het internetverbruik

Buiten de EU ga je maar beter zo weinig mogelijk buiten jouw bundel. Hoewel je perfect kan kiezen voor de goedkoopste provider, kunnen ook dan de kosten hoog oplopen. Neem bijvoorbeeld Sri Lanka waar je bij YOUFONE toch al snel 7,5 euro per MB moet betalen. Een enkel Whatsappje met een foto kan zo al gauw 15 euro kosten. En tien minuutjes liedjes streamen op Spotify? Dan loopt de rekening al gauw op tot ruim 60 euro.

Gelukkig kan je ook zelf een en ander doen om het internetverbruik op jouw smartphone te beperken. Dat kan door het gebruik van mobiele data voor niet-cruciale applicaties uit te schakelen, enkel mobiele websites te gebruiken, pushberichten uit te schakelen, het laden van apps op de achtergrond uit te schakelen en uiteraard gebruik te maken van de wifi van het hotel. Schakel natuurlijk ook de automatische updates van jouw applicaties uit en laat ze voor zo’n update al zeker geen mobiele data gebruiken.

# 4. Monitor het dataverbruik

Er bestaan verschillende applicaties waarmee je eenvoudig het dataverbruik tijdens jouw reis kan monitoren. Waarschijnlijk beschikt ook jouw provider over zo’n app, hoewel een uitgebreidere versie vaak interessanter is. Op die manier weet je al snel hoeveel mobiele data je verbruikt en welke applicaties de grootste slokops zijn. Zo kan je uiteraard veel sneller ingrijpen. Natuurlijk download je die app voordat je het vliegtuig opstapt.

# 5. Houd rekening met kortingen en voordeelbundels

In sommige gevallen hoef je niet automatisch van provider te verwisselen. Bij het aflopen van jouw abonnement kan het minstens even interessant zijn om het abonnement te verlengen, zeker indien daar mooie kortingen tegenover staan. Bij Tele2 kan je bijvoorbeeld een extra korting verkrijgen op de belkosten (lees hier de voorwaarden). Bij andere providers zijn ook andere kortingen of voordeelbundels mogelijk.

Goed vergelijken blijft echter altijd belangrijk. Voordeelbundels zijn immers niet altijd even interessant. Zo heeft de provider Ben bijvoorbeeld geen buitenlandbundels maar biedt het in talloze landen wel de goedkoopste roamingkosten aan. Dat is onder andere het geval in Groenland, Suriname en de Faeröer eilanden. Zijn dat jouw bestemmingen? Vergeet dan niet na te gaan of je jouw abonnement al dan niet moet verlengen. Meer informatie vind je via deze website: https://www.unitedconsumers.com/gsm/abonnement-verlengen/ben.jsp.

You may also like