Home » Een stedentrip naar Moskou

Een stedentrip naar Moskou

by Guido van der Sanden
kremlin moskou rusland bezienswaardigheden

Moskou spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. Het was de absolute hoofdstad van de machtige Sovjet Unie, totdat deze begin jaren 90 van de vorige eeuw in rap tempo uiteen viel nadat het communisme steeds meer terrein verloor. Rusland handhaaft Moskou nog steeds als de hoofdstad van het land. De bekendste trekpleister voor toeristen is ongetwijfeld het Rode Plein, maar de stad heeft meer te bieden. Moskou ligt in het hoogland tussen de Wolga en de Oka, op circa 156 meter boven zeeniveau. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd een ringweg aangelegd die nog steeds de stadsgrenzen van Moskou grotendeels markeert. In de stad wonen circa 12 miljoen mensen. Dit maakt Moskou met afstand de grootste stad van Rusland.

Overblijfselen uit de Sovjet tijd

Rusland is nog steeds een communistisch land. Wel is er meer openheid en hebben de inwonersmeer vrijheden. Maar belangrijke zaken uit het communistische verleden worden nog steeds in ere gehouden. Het Rode Plein is nog steeds de beroemdste trekpleister voor toeristen. Aan dit plein staan de paleizen uit de tijd dat Rusland door de tsaren werd geregeerd. Tijdens de periode dat de Sovjet Unie bestond werden hier imposante militaire parades gehouden. Duizenden militairen marcheerden strak over het plein, gadegeslagen door de communistische leiders. De grote leider van de Sovjet Unie, Lenin, heeft na zijn dood een mausoleum gekregen dat door miljoenen bezoekers aan de stad wordt bezocht. Ook dit mausoleum staat op het Rode Plein. Tot slot staat hier ook het Kremlin, het indrukwekkende gebouw waar de Russische regering zetelt.

het Rode Plein moskou rusland reistips

Kerken in Rusland

Tijdens de Sovjetperiode was religie zo goed als verboden in Rusland. Wilde je je geloof belijden dan moest dat in het diepste geheim. Gelovigen die werden betrapt werden vaak naar strafkampen in Siberië gestuurd, waar de meesten nooit meer levend vandaan kwamen. Na de Perestrojka en de val van de Sovjet Unie werd het weer toegestaan om naar de kerk te gaan. Moskou heeft vele mooie kerken die nu weer volop door gelovigen worden bezocht. De Maria Ten Hemelopnemingskathedraal is de belangrijkste kerk van Moskou. Hier werden in het verleden de tsaren gekroond. Ook hoge functionarissen van de Russisch-Orthodoxe kerk werden hier beëdigd.

Vervoer naar Moskou

Vanuit Nederland en tal van andere Europese landen kun je rechtstreeks naar Moskou vliegen. De stad heeft vijf internationale luchthavens. Vliegveld Sjeremetjevo is de belangrijkste luchthaven bij Moskou. De meerderheid van de internationale vluchten landt hier. Houd er rekening mee als je naar Moskou wilt dat je een visum nodig hebt. Dit kun je voor je vertrek regelen via de Russische ambassade. Zonder dit visum kom je het land absoluut niet in. Een geldig paspoort is uiteraard eveneens een vereiste. Het treinstation van Moskou vervult een belangrijke rol. Het is het belangrijkste treinknooppunt van het land. Hier vertrekt onder andere de wereldberoemde Trans-Siberische spoorlijn. Ook arriveren hier treinen uit geheel Rusland en voormalige Sovjet republieken. Daarnaast kun je vanuit Europa, onder meer vanuit Warschau in Polen en Berlijn in Duitsland, met een rechtstreekse trein naar Moskou reizen. Houd er dan wel rekening mee dat je meerdere dagen onderweg bent. Mensen die deze treinreis maken doen dit vaak in delen met onderbrekingen in hotels onderweg.

metro station moskou rusland

You may also like