Home » Snorkelen op reis. De beste snorkelspots en tips

Snorkelen op reis. De beste snorkelspots en tips

by Sander
Snorkelen op reis. De beste snorkelspots en tips

Mensen houden ervan om nieuwe oorden te ontdekken. Natuurlijk moois staat daarbij vaak met stip op nummer één. De onderwaterwereld herbergt niet alleen veel geheimen maar voldoet ook aan die tweede vereiste. Echter is duiken lang niet voor iedereen weggelegd. Een ideale middenweg vinden we dan ook bij het snorkelen: op eigen tempo en in alle veiligheid de onderwaterwereld ontdekken. Waar je echt moet zijn voor de meest wonderbaarlijke snorkelervaring? Hieronder volgt onze top drie. Bovendien geven we nog enkele tips mee om het snorkelen ook veilig te laten verlopen.

# 3. De Rode Zee, Jordanië

Verrassend genoeg komt deze snorkelspot slechts zelden voor in online lijstjes. Waarschijnlijk heeft het verborgen karakter van Jordanië daar heel wat mee te maken. De laatste jaren plaatste het land zich echter steeds nadrukkelijker op de toeristische wereldkaart. Ook voor snorkelaars blijkt de Rode Zee een onderwaterparadijs te zijn. Het ideale vertrekpunt vinden we in Aqaba, gelegen op de grens met het Israëlische Eilat. Op ongeveer vijftien minuten van het centrum vind je diverse duikscholen waar je zowel snorkelspullen kan huren als geleide excursies kan boeken. Hier vind je de prachtigste koralen en honderden schitterende vissen in kristalhelder water. Vooral de bootexcursies zijn echte aanraders. Zo liet de Jordaanse koning Abdullah eerder al een vrachtschip en een tank in zee plaatsen om de ontwikkeling van het koraal te stimuleren. Zij vormen nog steeds een bijzondere trekpleister voor zowel duikers als snorkelaars.

# 2. Apo Island, Filipijnen

Zowel boven als onder de zee is dit klein eilandje een meesterwerk van Moeder Aarde. Naar dit eiland met slechts 400 inwoners trek je niet voor de rijke geschiedenis of de toeristische bezienswaardigheden. Hier staat de natuurlijke omgeving centraal. Je vindt hier talloze kleine strandjes die kunnen dienen als vertrekplaats voor heerlijke snorkelavonturen. Vooral het schelpenstrand is omwille van zijn vulkanische rotswanden een aanrader. Meteen zal je talloze vissen en koralen tevoorschijn zien komen. Toch is het eiland vooral bekend omwille van zijn grote zeeschildpadden. Die schildpadden zal je echter vaak net achter de botenlijn terugvinden en houden zich liefst in het westen van het eiland thuis. Wacht tot je een schildpad aan het oppervlak ziet verschijnen en zwem er voorzichtig heen. Gespot? Je zal versteld staan van hoe mooi de natuur kan zijn.

Houd jij meer van duiken? Lees dan zeker deze reisblog over duiken op de Filipijnen.

great barrier reef beste snorkelspots

# 1. Great Barrier Reef, Australië

De nummer één in dit lijstje zal niemand verbazen. Niet voor niets voegden we het eerder ook al toe aan ons lijstje van meest onvergetelijke reizen die je ooit moet hebben gemaakt. In de Great Barrier Reef vind je immers ’s werelds grootste koraalrif waar maar liefst 3.000 soorten koraal te vinden zijn. Voeg daar nog heel wat exceptioneel kleurrijke vissen en andere zeedieren aan toe en je verkrijgt de meest iconische snorkellocatie ter wereld. Rechtstreeks bereikbaar is het echter niet: je zal een snorkeltour moeten boeken om de kleurrijke vissen, anemonen, haaien en sponzen ook zelf te ontdekken. Ach, een kleine moeite: wie weet ontmoet je er zelfs de iconische clownsvis uit de tekenfilm ‘Finding Nemo’!

Enkele tips voor een veilige snorkelervaring

In principe is snorkelen een veilige sportactiviteit. Natuurlijk zijn jouw zwemvaardigheden en conditie belangrijk elementen om de snorkelervaring tot een goed einde te brengen. Eventueel kan een snorkelopleiding helpen om de juiste technieken even op een rijtje te zetten.

Toch zijn er ook bij het snorkelen enkele veiligheidstips. Zo ga je bijvoorbeeld niet alleen snorkelen. Met z’n tweeën of kiezen voor een geleide bootexcursie is de boodschap. Blijf ook steeds dicht bij de kust of de boot en raak geen levende planten of dieren aan. Ook een extra laagje waterbestendige zonnebrandcrème is meestal een aanrader, zeker op de bovenstaande drie locaties.

Weet tot slot dat er naast de reisverzekeringen tegenwoordig ook verzekeringen bestaan speciaal voor het snorkelen en het duiken. Onder andere VerzekerdbijHEMA.nl biedt een bijzondere verzekering speciaal voor onderwatersport. Die verzekering omvat zowel de kosten voor de hulpverlening als voor de opsporing en de redding bij onderwatersport. Aangeraden wordt wel om de aanvullende verzekering medische kosten eveneens af te sluiten. Op die manier zijn ook de geneeskundige kosten ten gevolge van een snorkelongeval gewoon gedekt zo ze niet onder de zorgverzekering zouden vallen.

Check? Dan ben je helemaal klaar voor jouw snorkelavontuur.

You may also like