Home » Sint Petersburg, de parel van West Rusland

Sint Petersburg, de parel van West Rusland

by Sander
sint petersburg reistips en bezienswaardigheden

Moskou is de hoofdstad van Rusland, maar Sint Petersburg vervult een zeer belangrijke rol voor het land. Ooit was het de hoofdstad van Rusland, totdat deze rol aan het einde van de 18e eeuw door de huidige hoofdstad Moskou werd overgenomen. Sint Petersburg wordt algemeen beschouwd als het wetenschappelijke, culturele en industriële centrum van het land. Tijdens de Sovjet periode heette Sint Petersburg eerst Petrograd en werd het later omgedoopt in Leningrad. Na de val van het Sovjetrijk kreeg de stad in 1991 zijn oorspronkelijke naam weer terug.

Belangrijke zeehaven

Sint Petersburg ligt aan de Finse Golf en is daarmee een belangrijke havenstad. Ook heeft Sint Petersburg zijn eigen internationale luchthaven. In de stad ontspringt de Wolga-Baltische Waterweg die uiteindelijk uitmondt in de Wolga bij Moskou, zeer belangrijk voor de scheepvaart. Staal, chemie en machinebouw zijn belangrijke industrieën van de stad, dit houdt deels rechtstreeks verband met de aanwezigheid van de zeehaven. In Sint Petersburg zijn maar liefst drie universiteiten met vele onderzoeksinstituten en de stad heet zijn eigen conservatorium. Dit maakt Sint Petersburg ook belangrijk voor de werkgelegenheid in dit deel van Rusland.

sint petersburg haven

Toerisme in Sint Petersburg

De beste periode om Sint Petersburg te bezoeken is van april tot oktober. Tenzij je geen bezwaar hebt tegen de winterse kou die in november invalt en tot eind maart duurt. In de zomer kan het flink warm worden in de stad, ondanks de hoge ligging is de gemiddelde dagtemperatuur in juli en augustus boven de 20 graden. Luchthaven Poelkovo is de belangrijkste voor internationaal verkeer. Als je vanuit een ander land naar Sint Petersburg vliegt is de kans groot dat je hier landt. Je kunt vervolgens met de bus of met de metro eenvoudig het stadscentrum bereiken. Van de vele musea in Sint Petersburg is de Hermitage verreweg het bekendst en populairst onder toeristen. Je vindt hier de grootste kunstcollectie ter wereld, met kunst uit de Oudheid, de Middeleeuwen en de moderne tijd. Ook heeft de Hermitage vele archeologische vondsten uit de Oudheid. De collectie werd in ongeveer 2 en een halve eeuw verzameld. Volgens schattingen kan slechts 5% van de totale collectie tentoongesteld worden.

Lees ook: Een stedentrip naar Moskou

hermitage st petersburg rusland bezienswaardigheden

Religie in Sint Petersburg

Het Russisch Orthodoxe geloof is het belangrijkste in de stad, zoals in geheel Rusland. Tijdens de Sovjetperiode was religie verboden. Veel kerken werden toen gesloten, maar gelukkig niet gesloopt. Na de val van het Sovjetregime in 1990 werden de deuren van de kerken weer geopend. Het Alexander Nevski klooster is het belangrijkste van de stad. Hier vind je de beroemde Tichvin begraafplaats waar vele beroemdheden hun laatste rustplaats vonden, onder wie de bekende componist Tsjaikovsky. In de Petrus- en Pauluskathedraal zijn alle voormalige Russische tsaren begraven. De Kazankathedraal is een replica van de Sint Pietersbasiliek in Rome. Nu het beoefenen van religie weer was toegestaan in Rusland is de kerk weer in gebruik bij gelovigen. Sint Petersburg huisvest nog veel meer mooie kerken. Alleen al als je die allemaal wilt zien zal je meerdere dagen moeten uittrekken.

You may also like