Home » Rust en ruimte vind je in Noorwegen

Rust en ruimte vind je in Noorwegen

by Eva Groene
bergen noorwegen bezienswaardigheden

Noorwegen is een land met vele gezichten. Grote bekende steden zoals de hoofdstad Oslo en Lillehammer, bekend van de Olympische Winterspelen van 1994. Andere bekende steden zijn Bergen aan de westkust en Kristiaansand. In het hoge noorden van Noorwegen vinden we de plaatsen Tromsø en Trondheim. Afstanden in Noorwegen zijn vaak enorm, veel Noren en ook toeristen maken dan ook veelvuldig gebruik van binnenlandse vluchten. In de winter zijn veel autowegen onbegaanbaar en is vliegen soms de enige optie.

oslo noorwegen

Norway in a Nuttshell

Een bekende route die toeristen volgen tijdens een reis door Noorwegen is “Norway in a Nuttshell”. Deze reis voert van Oslo naar Bergen en je kunt hem als je dat wilt in één dag maken. Maar aan te raden is dat niet, want dat betekent dat je echt de hele dag aan het reizen bent en nauwelijks gelegenheid hebt om de omgeving in je op te nemen. Als je aankomt in Oslo is het leuk om een wandeling te maken over de Karel Johann Gasse, de lange winkelstraat van Noorwegen vlakbij het Centraal Station. Je vindt hier talloze winkels en restaurants. Maar ook straatmuzikanten en mensen die op straat spullen verkopen. Vanuit Oslo reis je vervolgens door naar Myrdal. Eén van de hoogtepunten van het traject is de rit met de Flam Spoorbaan, één van de steilste spoorlijnen van Noorwegen. Het traject is prachtig, de trein rijdt niet hard omdat hij stevig moet klimmen, dus je hebt alle gelegenheid om onderweg mooie foto’s te maken.

Flam Spoorbaan

Bergen

Een stad die je zeker moet zien bij een bezoek aan Noorwegen is Bergen. De beroemde Hurtigruten meert hier aan. Dit is de bootverbinding langs de Noorse westkust die tot bovenin Noorwegen vaart en onderweg zo ongeveer alle plaatsen aandoet aan de kust. Je kunt bij iedere aanlegplaats van de boot opstappen en een gedeelte meevaren, je hoeft dus niet aan te monsteren voor het hele traject. Maar eenmaal aangekomen in Bergen merk je meteen waarom deze stad zo heet. Hij ligt letterlijk op meerdere bergen en het is dus soms stevig klimmen geblazen. Je kunt ook een rit maken in een monorail trein die je helemaal naar boven voert zodat je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Vergeet ook zeker niet om de Vismarkt te bezoeken, deze dagelijkse markt verkoopt niet alleen vers gevangen vis maar ook leuke souvenirs en typisch Noorse producten zoals de bekende Noorse truien.

bergen noorwegen bezienswaardigheden

You may also like