Home » Het rijke muziekverleden van Oostenrijk

Het rijke muziekverleden van Oostenrijk

by Guido van der Sanden
wenen bezienswaardigheden

Oostenrijk is de bakermat van de klassieke muziek. Veel bekende componisten uit vorige eeuwen werden in Oostenrijk geboren, zoals de beroemde familie Strauss, Ludwig van Beethoven en Wolfgang Amadeus Mozart. Je vindt hun graven terug op de beroemde Zentralfriedhof in Wenen. Daar hebben ze hun laatste rustplaats gevonden in soms prachtige praalgraven, die allemaal in elkaars nabijheid zijn te vinden. In Wenen vind je ook de bekende Musikverein, het theater waar jaarlijks het beroemde Nieuwjaarsconcert wordt gegeven dat wereldwijd op televisie wordt uitgezonden. De Wiener Filharmoniker, één van de beroemdste orkesten ter wereld, speelt dan klassieke werken van wereldberoemde componisten, aangevuld met mooie balletuitvoeringen en schitterende beelden van de omgeving.

zentralfriedhof wenen 

Salzburg, de geboorteplaats van Mozart

Salzburg is na Wenen wel de bekendste stad van Oostenrijk. Hier werd één van de bekendste componisten ter wereld, Mozart, geboren. Hij componeerde al op zeer jeugdige leeftijd zijn eerste werken en werd dus terecht als wonderkind beschouwd. In Salzburg kun je onder andere zijn geboortehuis bekijken. Ook verkopen alle winkels in de stad de bekende “Mozartkugeln”, een soort bonbons verpakt in papier met de afbeelding van de componist. Daarnaast is Salzburg bekend vanwege van de opnamen van de film The Sound of Music over de familie Von Trapp. Een aantal locaties die in de film werd gebruikt liggen in en direct buiten Salzburg. Je kunt als je dat wilt een begeleide rondrit maken per touringcar langs deze locaties.

salzburg Mozartkugeln

Mooie treinreizen door Oostenrijk

Oostenrijk is een prima land om per trein te verkennen. Je kunt vanuit Nederland rechtstreeks naar Basel in Zwitserland reizen en vervolgens van daaruit naar zo ongeveer alle bekende steden in Oostenrijk. In het land zelf kun je vervolgens van stad naar stad reizen langs prachtige trajecten door de Oostenrijkse bergen. Geniet van mooie vergezichten, gezellige bergdorpjes en een ontspannen reis per trein door de Oostenrijkse bergen.

Een uitstapje naar de buurlanden

Oostenrijk is niet zo’n groot land. Dit biedt volop mogelijkheden om tijdens je verblijf een uitstapje te maken naar één van de buurlanden. Zwitserland, Duitsland en Italië liggen bij wijze van spreken om de hoek en je kunt prima in één dag een uitstapje over de grens maken. Dit hangt natuurlijk mede af van de locatie in Oostenrijk waar je op dat moment verblijft. Er zijn onder andere prima treinverbindingen over de grens en ook per auto kun je prima een bezoek brengen aan één van de buurlanden van Oostenrijk.

You may also like