De Verenigde Arabische Emiraten, ook wel aangeduid als VAE, is één van de rijkste landen ter wereld. Deze rijkdom dankt het land aan de olie-inkomsten. Je vindt hier de echte klassieke steenrijke oliesjeiks met een garage vol luxe auto’s en een huis waar een paleis niet voor onder doet. Maar het is ook een heel modern land. Het grenst aan Oman en Saoedi-Arabië. Dubai samen met Abu Dhabi het bekendst van de zeven emiraten waaruit het land bestaat. Er wonen circa 2,3 miljoen mensen en om het eenvoudig te houden heet de hoofdstad eveneens Dubai. Het bijzondere van Dubai is dat het land geen rivieren en meren heeft. Het enige natuurlijke water bestaat uit een baai aan de Perzische Golf. Deze is uitgediept zodat de baai geschikt is voor moderne scheepvaart.
De rijkdom van Dubai
Anders dan je misschien zou denken dankt Dubai zijn rijkdom niet aan de olie-industrie. Er zijn wel olievelden, die per dag circa 100.000 vaten ruwe olie opleveren. En dat klinkt dan weer als heel veel, maar het is veel minder dan wat er in de echte oliestaten wordt geproduceerd. Dubai leeft vooral van de handel en het toerisme. Veel banken zijn in Dubai gevestigd, het is het financiële centrum van het Midden-Oosten. Daarnaast bezoeken veel toeristen het land omdat het met zijn prestigieuze gebouwen en wolkenkrabbers bij velen tot de verbeelding spreekt. En dan is het er ook nog eens vrijwel altijd mooi weer. Dit is zelfs reden voor westerlingen om zich er permanent te vestigen.
Verborgen leed in Dubai
Aan al deze pracht en praal zit ook een keerzijde. De vele prestige projecten waaraan in Dubai wordt gebouwd worden veelal gerealiseerd door arbeiders afkomstig uit Pakistan en India. Deze werknemers worden zwaar onderbetaald en uitgebuit. Er vallen regelmatig doden en gewonden tijdens bouwprojecten. De gewone bevolking profiteert ook niet echt van de vooruitgang in het land. Terwijl er prestigieuze gebouwen verrijzen, de luchthaven wordt uitgebreid om in de toekomst meer dan 160 miljoen mensen te kunnen vervoeren, blijven andere ontwikkelingen ver achter. Zo is de internettoegang in het land beperkt. Je kunt er niet zomaar alle websites en sociale media raadplegen. Dit wordt gedaan vanwege “godsdienstige en culturele redenen”. Want ondanks dat Dubai probeert een modern emiraat te zijn blijft het een streng islamitisch land waar het geloof een zeer belangrijke rol speelt.
Dubai bezoeken als toerist
Toeristen die naar Dubai gaan doen dit vooral om er eens geweest te zijn. Om de rijkdom van een kleine oliestaat te zien en zich te vergapen aan dure auto’s. En het is er natuurlijk altijd zonnig en warm, wat vooral voor ons westerlingen in de winter erg aangenaam is. Echte bezienswaardigheden heeft het land echter niet. Dubai probeert het landoppervlak verder uit te breiden door het aanleggen van kunstmatige eilanden voor de kust. Jaarlijks bezoeken een kleine tien miljoen mensen Dubai en de gelijknamige hoofdstad. De verwachting is dat het aantal toeristen in de toekomst verder zal stijgen.