Home » Ontdek het oude Griekenland met een reis door de Peloponnesos

Ontdek het oude Griekenland met een reis door de Peloponnesos

by Sander
sparta griekenland

Veel mensen die naar Griekenland op vakantie gaan, boeken een zonvakantie naar één van de bekende vakantie eilanden zoals Kreta, Zakyntos of Lesbos. En daar kun je inderdaad prima vertoeven als je van zon en zee houdt. Maar als je graag wat meer wilt weten over de rijke Griekse geschiedenis dan is een rondreis door de Peloponnesos echt een aanrader. Dit deel van Griekenland bevindt zich op het vasteland en je waant je er ver van de drukbezochte toeristengebieden op de eilanden.

peloponnesos griekenland

Dwalen door Athene

Athene, de hoofdstad van Griekenland, was altijd al een belangrijke stad, ook in de oudheid. In de tijd van de oude Grieken en hun verrassend moderne beschaving speelde de stad al een belangrijke rol. Tot op de dag van vandaag vind je overal in Athene opgravingen waar archeologen nog volop aan het werk zijn. Als er tijdens bouwwerkzaamheden resten van de oude Griekse beschaving worden gevonden dan mag er niet verder worden gebouwd totdat de oude schatten zijn blootgelegd en in kaart gebracht. Als je een wandeling of rondrit door de Griekse hoofdstad maakt vind je dus overal bouwplaatsen waar hoge hekken omheen staan en waar met grote zorgvuldigheid gewerkt wordt om oude fundamenten van badhuizen, amfitheaters en andere bouwwerken uit lang vervlogen tijden bloot te leggen.

athene archeologie

Sparta

Heb je de hoofdstad gezien dan wordt het tijd om af te reizen naar de Peloponnesos. Dit kun je prima doen per trein, er is een rechtstreekse verbinding vanuit Athene. In deze regio vind je ook de bekende stad Sparta, één van de bekendste steden uit de Griekse oudheid. Vandaag de dag zijn er alleen nog ruïnes te vinden uit de oude glorietijd van de stad, maar in de Griekse oudheid speelde Sparta zeker een belangrijke rol. Sparta was een geduchte concurrent van Athene als belangrijkste stad van Griekenland. Het begrip “Spartaanse opvoeding” stamt af van hoe de jeugd in het oude Sparta werd opgevoed, sober en streng. Jongens moesten een jarenlange dienstplicht vervullen en ook daarna nog vele proeven van bekwaamheid afleggen om hun plaats in de maatschappij te veroveren.

sparta griekenland

Flora en fauna

Ben je niet zo fanatiek in de Griekse oudheid geïnteresseerd, ook dan is de Peloponnesos een mooie regio om te bezoeken. Je vindt er prachtige flora en fauna. Je kunt in dit deel van Griekenland mooie wandelingen maken om van de rust en de natuur te genieten. Deze streek is niet zo toeristisch, dus ook in het hoogseizoen is er het lang niet zo druk als op de bekende vakantie eilanden en in de badplaatsen waar jaarlijks tienduizenden toeristen neerstrijken voor een zonvakantie.

You may also like