Nieuw Zeeland ligt in het zuidwesten van de Grote Oceaan en is daarmee één van de meest afgelegen landen ter wereld. De tijdzone is een halve dag later dan in West Europa. De Nederlandse zeevaarder Abel Tasman ontdekte het land als eerste. Hij noemde het Stateland, omdat hij aanvankelijk dacht dat het land aan Zuid Amerika vast zat. Dat bleek niet te kloppen. Latere bezoekers van de regio constateerden dat het twee grote eilanden waren. Deze werden vervolgens omgedoopt in Nova Zeelandia. James Cook, de bekende Engelse ontdekkingsreiziger, maakte daar op zijn beurt Nieuw Zeeland van.
Het Noorder en Zuider Eiland
De twee eilanden waar Nieuw Zeeland bestaat worden aangeduid als het Noorder- en Zuider Eiland. Van de ruim 4 miljoen inwoners van het land woont 2/3 op het Noorder Eiland. Zo’n 68% van de inwoners van Nieuw Zeeland is van Europese afkomst. Het merendeel heeft Britse voorouders maar ook Nederland en Duitsland zijn vertegenwoordigd. Daarnaast groeit het aantal immigranten uit Aziatische landen sterk. De Maori’s, de oorspronkelijke bewoners, maken slechts een kleine 15% van de inwoners uit. Het christendom is de meest voorkomende religie in het land. Dit is gezien het koloniale verleden wel logisch. De Engels Anglicaanse Kerk is de grootste qua aanhangers in Nieuw Zeeland.
Flora en fauna in Nieuw Zeeland
Zoals vaak op eilanden, heeft Nieuw Zeeland veel unieke flora en fauna die nergens anders voorkomt. Veel dieren leven in de tropische regenwouden, die grotendeels tot nationaal park zijn verklaard om de natuur te kunnen beschermen. Op het Noorder Eiland waren vroeger veel kauri-bossen. Deze boom kan tientallen meters hoog worden en als hij ongemoeid wordt gelaten wel duizenden jaren oud. Helaas zijn veel van deze bossen verdwenen door houtkap. De enige inheemse landzoogdieren zijn twee vleermuissoorten. Verder zijn er wel de brughagedis die verder nergens voorkomt en nog een aantal andere reptielensoorten die als uniek voor Nieuw Zeeland kunnen worden beschouwd. De ongereptheid van de natuur wordt bedreigd sinds de mens zich op de eilanden van Nieuw Zeeland vestigde. Tegenwoordig zijn er echter wel initiatieven om de natuur te beschermen om verdere afbraak te voorkomen.
Lees ook: Een rondreis door Australië
Toerisme naar Nieuw Zeeland
Vanwege de afgelegen ligging is toerisme naar Nieuw Zeeland vanuit Europa niet heel talrijk. De Nederlanders die het land bezoeken doen dit vaak omdat ze er familie hebben wonen, mensen die jaren geleden besloten om in Nieuw Zeeland een nieuw leven op te bouwen. Auckland, de hoofdstad van Nieuw Zeeland, heeft een internationaal vliegveld. Rechtstreeks vliegen is niet mogelijk omdat vliegtuigen hiervoor niet voldoende brandstof kunnen meenemen. Dus als je naar Nieuw Zeeland wilt vliegen dan wordt er meestal in bijvoorbeeld Singapore een tussenlanding gemaakt. Het grote tijdsverschil kan een probleem vormen als je gevoelig bent voor een jetlag. Vooral terugkerende reizigers hebben hier last van. Op de heenreis is de aanpassing vaak gemakkelijker. Vrijwel alle grote luchtvaartmaatschappijen in Europa vliegen naar Auckland, je kunt dus in veel gevallen een keuze maken uit meerdere vervoerders.