Home » Ontdek het fraaie Roemenië

Ontdek het fraaie Roemenië

by Sander
roemenie donau reistips

Roemenië lag lang “achter het IJzeren Gordijn”. In de tijd van de communistische overheersing door Rusland was Roemenië niet erg toegankelijk voor toeristen uit westerse landen. En de animo was ook niet erg groot. Roemenië was een arm land met veel zware industrie waar je als toerist niet zo heel veel te zoeken had. Maar de tijden zijn veranderd. Sinds de ommekeer begin jaren 90 van de vorige eeuw is Roemenië een populaire vakantiebestemming geworden. Jaarlijks bezoeken ruim 7 miljoen toeristen het land. Zij zijn vooral afkomstig uit West Europa en uit de Verenigde Staten van Amerika.

Culturele hoogtepunten

Veel toeristische plaatsen staan inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het noordoosten van Roemenië ligt de regio Boekovina. Hier staan prachtige beschilderde kloosters, de bekendste zijn Humor, Sucevitja, Voronet en Moldovitja. De noordwestelijke regio Maramures is geliefd om zijn slaperige plattelandsdorpen en prachtige oude houten kerken.

Walachije

De regio Walachije is vooral geliefd onder wintersporters. Je kunt in de bergen prima skiën. Vanwege het koudere klimaat dan in West-Europa is de sneeuwgarantie er een stuk zekerder dan in landen als Duitsland en Oostenrijk. In deze regio ligt ook de hoofdstad Boekarest. In de regio staan ook een aantal mooie kastelen, waaronder het bekende kasteel Peles. De laatste koning van Roemenië, Michael I, woont sinds begin deze eeuw weer in het kasteel, dat verder grotendeels als museum is ingericht. De koning werd hier in 1947 verdreven door de communisten waarna hij jarenlang in ballingschap heeft geleefd.

Walachije Roemenië reizen en reistips

De bergen van Roemenië

In Roemenië vind je meerdere gebergten, zoals de Transsylvanische Alpen en de Oostelijke Karpaten. In de bergen kunnen de skiërs en snowboarders tijdens de wintermaanden hun hart ophalen met een vrij zekere kans op sneeuw. In de winter wordt er in de bergen van Roemenië een heus ijshotel gebouwd waar je als toerist kunt overnachten. In de zomermaanden, als de sneeuw is gesmolten, kun je in de Transsylvanische Alpen en de Oostelijke Karpaten prachtige bergwandelingen maken om van het adembenemende uitzicht over het landschap te genieten. In de bergen zijn veel Cabane, berghutten, gebouwd zodat je ook een meerdaagse hiking door de bergen kunt maken.

roemenie donau reistips

Genieten aan het strand

Ook als je een zonvakantie wilt met genoeg tijd om lekker aan het strand te liggen kun je met een gerust hart een vakantie boeken naar Roemenië. Aan de Zwarte Zee vind je bekende badplaatsen zoals Neptun en Mamaia. Hier verrijzen in rap tempo luxe resorts om het de toeristen naar de zin te maken. Je kunt hier onbekommerd genieten van zon, zee en strand. Houd je van vissen en varen, bezoek dan de Donaudelta in Roemenië, de grootste rivierdelta van Europa. Dit gebied is vooral voor watertoerisme en sportvisserij erg geschikt. Zo heeft Roemenië dus voor veel groepen toeristen veel te bieden. Je kunt heerlijk shoppen en cultuur proeven in de steden, genieten aan het strand of van de natuur. In de vele restaurants kun je genieten van de Roemeense keuken, die is beïnvloed door e omringende landen zoals Oostenrijk, Hongarije, Turkije en Griekenland. Er wordt in Roemenië veel varkens- en schapenvlees gegeten, dat regionaal op geheel eigen wijze wordt bereid.

You may also like