Home » Ontdek de geschiedenis van Lecce aan de hand van deze prachtige bezienswaardigheden

Ontdek de geschiedenis van Lecce aan de hand van deze prachtige bezienswaardigheden

by Sander

Lecce, een schilderachtige stad in het zuiden van Italië, draagt de stempel van de eeuwenoude geschiedenis die er doorheen stroomt. Terwijl je door de geplaveide straten dwaalt, word je ondergedompeld in een rijke erfenis die teruggaat tot de oudheid en tot op de dag van vandaag in de architectuur en cultuur van de stad te zien is.

Hoe is de stad Lecce ontstaan?

De geschiedenis van Lecce begint in de tijd van de oude Grieken, toen het bekend stond als Lupiae. In de loop der eeuwen werd het beïnvloed door Romeinse, Byzantijnse en Normandische heerschappijen, die allemaal hun stempel op de stad drukten. De meest opvallende erfenis is echter de barokke kunst en architectuur die gedurende de 17e en 18e eeuw tot bloei kwam.

Bij aankomst in Lecce word je meteen begroet door de verbluffende barokke meesterwerken die de stad sieren. De Santa Croce-basiliek is een meesterwerk van deze stijl en staat bekend om zijn uitbundig versierde gevel, bezaaid met ingewikkelde beelden en ornamenten. Een wandeling door de smalle straatjes onthult talloze andere architecturale juweeltjes, zoals het Piazza del Duomo met zijn kathedraal en het Palazzo del Governo met zijn indrukwekkende façade.

Lecce-kalksteen

Maar het is het lokale Lecce-kalksteen, ook wel bekend als “pietra leccese”, dat de stad echt uniek maakt. Deze zachte, goudgele steen is gemakkelijk te bewerken en werd gebruikt om de opvallende barokke details te creëren die zo kenmerkend zijn voor de stad. Terwijl je door de straten wandelt, kun je de gedetailleerde gravures en beeldhouwwerken bewonderen die in de gebouwen zijn geïntegreerd. Het is alsof de stenen zelf spreken over de ambachtelijke vaardigheid en artistieke toewijding van degenen die ze hebben gemaakt.

Cultuur en tradities

Naast de architectuur is de geschiedenis van Lecce ook voelbaar in de lokale cultuur en tradities. De stad heeft een levendige folklore die teruggaat tot de oude tijden, en festivals zoals het “Festa di Sant’Oronzo” brengen deze geschiedenis tot leven met kleurrijke parades en culturele evenementen. Ook de culinaire scene weerspiegelt de historische wortels van Lecce, met traditionele gerechten die de smaken van de regio omarmen.

Terwijl je door de straten van Lecce dwaalt, voel je de echo’s van de geschiedenis die in elke hoek en steen van de stad resoneren. De betoverende mix van oude Griekse ruïnes, barokke architectuur en levendige cultuur maakt een vakantie in Lecce tot een onvergetelijke reis door de tijd. Het is een stad die niet alleen haar geschiedenis koestert, maar het ook op een prachtige manier weet te presenteren aan degenen die haar bezoeken. Wil je meer weten over de geschiedenis, bezienswaardigheden en overige informatie over deze stad? Kijk dan eens op Lecce.nl voor meer informatie en tips.

You may also like