Home » Ontdek de beste wijnen van Frankrijk

Ontdek de beste wijnen van Frankrijk

by Guido van der Sanden
Ontdek de beste wijnen van Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk nog steeds het nummer 1 wijnland van de wereld. Nergens anders dan in Frankrijk wordt zo’n grote verscheidenheid aan wijnen geproduceerd. Ook andere landen zijn in opkomst, maar de meeste wijn die wereldwijd verkocht wordt komt nog altijd uit la douce France. In Frankrijk zijn verschillende wijnregio’s waar de wijnboeren met liefde hun druiven verbouwen om er de heerlijkste wijnen van te maken. Liefhebbers maken naar deze streken graag een wijnreis om als eerste de nieuwe wijnen te proeven. Een bekende streek waar wijn wordt geproduceerd is de Bourgogne. De wijn uit de Bourgogne regio is wereldwijd populair. In deze streek wordt zowel witte wijn als rode wijn verbouwd en ook roséwijn kun je hier vinden.

Het hele jaar door groeien de druiven

De druivenplukkers zijn in Frankrijk bijna het hele jaar aan het werk. In het zuiden, waar het warmer is, zijn de druiven eerder rijp dan in Noord Frankrijk. Daar wordt bij het telen rekening mee gehouden. De rassen die beter tegen lagere temperaturen kunnen worden vooral in het noorden verbouwd, deze vind je ook in Duitsland en Oostenrijk. De druivensoorten die van de volle zon houden vind je daarentegen voornamelijk in de zuidelijke regio’s van Frankrijk. Tijdens een wijnreis door het land kun je de Franse wijn overal proeven. Veel wijnboerderijen organiseren proeverijen waaraan je kunt deelnemen. Bij veel wijnboeren kun je rechtstreeks hun eigen wijn kopen. Omdat rankrijk evenals Nederland een EU lidstaat is en er dus vrij verkeer van goederen plaatsvindt mag je in principe net zoveel wijn invoeren als je wilt, zolang je kunt aantonen dat het voor eigen gebruik is en niet voor verkoop in Nederland.

De lekkerste wijnen uit Frankrijk

In Frankrijk worden talloze wijnen gemaakt. Van de Beaujolais Primeur die slechts kort heeft gerijpt tot wijnen die jaren op het vat hebben gestaan voordat ze worden gebotteld. Of je nu kiest voor een jonge of een oude wijn, de wijnen uit Frankrijk zijn eigenlijk allemaal van uitstekende kwaliteit. Je kunt een glas wijn uiteraard serveren bij het eten, maar ook tijdens een gezellige avond met vrienden of familie wordt een glas wijn door de meesten wel op prijs gesteld. Tijdens een mooie wijnreis kun je de heerlijkste wijnen ontdekken en meenemen naar Nederland om er heerlijk van te genieten. Wil je je laten adviseren over welke wijn je het beste bij welke gelegenheid kunt schenken dan kun je je vragen stellen aan een ervaren wijnboer of tijdens een proeverij. De Fransen weten als geen ander welke wijn het beste past bij welk gerecht of bij welke gelegenheid. In de goede restaurants wordt vaak bij ieder gerecht een aparte wijn geserveerd. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de wijn drinken die je het lekkerst vindt. Genieten van wijn blijft altijd het belangrijkste.

You may also like