Home » Natuurschoon bewonderen in IJsland

Natuurschoon bewonderen in IJsland

by Sander
natuurschoon en bezienswaardigheden ijsland

IJsland is een fascinerend land om te bezoeken. Nergens anders vind je de aarde terug zoals hij honderden jaren geleden ook in West Europa moet zijn geweest. De natuur van IJsland is ruig en onherbergzaam. Als je door het land rijdt kan het gebeuren dat je uren rijdt en nauwelijks iemand tegenkomt. De meeste drukte en bedrijvigheid vind je in de hoofdstad Reykjavik. Het vliegveld van IJsland, Kevlavik, ligt op ongeveer een uur rijden van de hoofdstad. In Reykjavik vind je veel moderne hotels en goede restaurants. Vergeet vooral niet te genieten van de heerlijke visgerechten die hier geserveerd worden.

reykjavik bezienswaardigheden en reistips

Oude vulkanen en spectaculaire watervallen

IJsland heeft vele vulkanen en enkele daarvan werken nog. Daarnaast zijn er meerdere grote watervallen waar vele duizenden liters water per seconde van grote hoogte naar beneden storten. De Dettifoss, een waterval in het noordoosten van IJsland, is de krachtigste waterval in Europa. De waterval is 44 meter hoog en heeft een breedte van 100 meter. Een onder toeristen zeer populaire waterval is de Gullfoss, in de buurt van Reykjavik in Zuid-IJsland. Hier is het vaak wat drukker met toeristen omdat deze waterval zich meer in de bewoonde wereld van IJsland bevindt.

dettifoss waterval in ijsland

De geysers, een uniek verschijnsel

Een fenomeen waar IJsland erg beroemd om is zijn de geysers en de warmwaterbronnen. Het kokend hete water dat uit de aarde omhoog borrelt is op verschillende plaatsen te bezoeken. Dit water is zo heet dat er in IJslandse steden hele woonwijken mee verwarmd kunnen worden. In de buurt van Reykjavik vind je ook de bekende geysers. De grootste, Geyser genaamd, spuit helaas al vele jaren geen water meer. Een iets kleinere, Strokkur, doet dat nog wel. Op onvoorspelbare momenten spuit er een enorme straal kokend heet water vanuit de grond de lucht in. Toeristen kunnen, uiteraard op veilige afstand, dit schouwspel bekijken. Het water in IJsland bevat relatief veel zwavel. Dit ruik je het beste als je een douche neemt, de onaangename geur van rotte eieren stijgt op en beneemt je soms bijna de adem. De zwavel kan geen kwaad, het is zelfs goed voor je huid. Dit water is niet geschikt als drinkwater, in veel IJslandse huizen en ook op hotelkamers zijn dan ook twee waterleidingen aangelegd, eentje met zwavelwater voor de douche en het toilet en een leiding met drinkwater.

strokkur geyser in ijsland

Een bezoek aan de Noordelijke IJszee

Vanuit de noordelijk gelegen plaats Akureyri kun je een bootsafari maken om dolfijnen te spotten. Vooral in de zomer, als het ’s avonds en ’s nachts nauwelijks donker wordt is dit adembenemend mooi. De dolfijnen zijn gewend aan de boten met toeristen en zwemmen er dan ook vaak rakelings langs. Als je geluk hebt maakt een dolfijn een salto voor je in het water.

akureyri stadje in noorden van ijsland

You may also like