Stel je voor: rijden door de glooiende Toscaanse heuvels, stoppen bij een wijngaard voor een wijnproeverij, het verkennen van de steegjes van Rome en wegdromen over de kanalen van Venetië. Een autovakantie in Italië is als een droom die uitkomt! Maar voordat je de sleutels omdraait en je reis begint, zijn er enkele belangrijke zaken die je moet regelen. Het is uiteraard een goed idee om op de hoogte te zijn van de lokale verkeersregels en gebruiken, maar ook om goed na te denken over je verzekeringen.
1. Reisverzekering
Een goede reisverzekering is cruciaal wanneer je naar het buitenland gaat. Deze verzekering beschermt je tegen onvoorziene omstandigheden, zoals verlies van bagage of medische noodsituaties. Wat al dan niet gedekt is en tot welk bedrag, kan per polis en verzekeraar verschillen. Zorg ervoor dat je de polisvoorwaarden goed leest om te zien wat wel en niet gedekt is. Als je reeds een doorlopende reisverzekering hebt, hoef je niet opnieuw een reisverzekering te regelen. Ga wel na of de doorlopende reisverzekering aan de wensen voldoet. Als je bijvoorbeeld gaat skiën in de Dolomieten is het belangrijk dat wintersport onder de dekking van de reisverzekering valt. Dit is niet altijd het geval. Eventueel kun je kiezen voor een aanvullende dekking, wat natuurlijk ook in een iets hogere premie resulteert.
2. Pechhulpverzekering
Mocht je autopech krijgen in Italië, dan wil je niet zonder hulp zitten. Veel reisverzekeringen bieden pechhulp als een aanvullende optie aan. Het is aan te raden om dit van tevoren te controleren. Als het niet in je reisverzekering zit, overweeg dan om een aparte pechhulpverzekering af te sluiten voor je reis. Als je dan autopech hebt, kun je rekenen op bijstand. Indien mogelijk gaat men ter plaatse over tot een reparatie. Lees ook hier de polisvoorwaarden goed door. Sommige vormen van pech, zoals het verliezen van de autosleutels, worden niet door alle verzekeraars gedekt. Vaak zijn er ook beperkingen waar je rekening mee moet houden, zoals een taxivergoeding tot 50 euro. Dit zijn allemaal dingen waarop je kunt letten bij het vergelijken van pechhulpverzekeringen.
3. Reisstekker voor Italië
Italië is een van de weinige landen in Europa waar je nog een reisstekker voor nodig hebt. In Italië zijn stekkers van het type L namelijk nog altijd gebruikelijk, zeker in de wat oudere vakantiehuisjes. Dit zijn stekkers met drie pinnen die naast elkaar zijn geplaatst. Platte Nederlandse stekkers kun je hier perfect in kwijt, maar ronde stekkers niet. Het is aan te raden om een universele reisadapter aan te schaffen. Een universele reisstekker kun je ook op je volgende reis gebruiken.
4. Toegangskaartje voor sommige verkeerszones
Veel Italiaanse steden hebben beperkte verkeerszones of milieuzones om de luchtvervuiling te verminderen. Dit is vrij complex geregeld. In sommige steden kun je geen toegangskaart kopen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor Venetië, waar in het centrum geen autoverkeer is toegestaan. Je moet aan de rand van de stad parkeren. De parkeerplaatsen aan de rand van de stad zijn duur en het aantal plaatsen is beperkt, waardoor reserveren is aan te raden.
Voor sommige andere steden kun je wel een toegangskaartje aanschaffen. In Milaan kun je bijvoorbeeld een toegangskaartje kopen voor de Area C. In Bologna ben je ook verplicht om een toegangskaartje te kopen om tussen 07.00 en 22.00 uur in bepaalde delen van de binnenstad te mogen rijden. En ook voor onder meer Palermo is een toegangskaartje verplicht. Hoe je dit kaartje koopt en wat het kost, verschilt per stad. Vaak kun je de toegangskaartjes online of bij lokale kiosken aanschaffen. Het is aan te raden om je hier vooraf in te verdiepen, want anders kun je tegen flinke boetes aanlopen.
5. Gevarendriehoek en reflecterend vest
Volgens de Italiaanse wet moeten alle auto’s zijn uitgerust met een gevarendriehoek en een reflecterend vest. Deze moeten te allen tijde in de auto aanwezig zijn en worden gebruikt in geval van een ongeval of pech. Zorg ervoor dat je ze bij je hebt en binnen handbereik houdt. Ook voor inzittenden moet je over een veiligheidsvest beschikken. Houd er rekening mee dat je ook door België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en/of Zwitserland zal rijden en dat hier extra regels kunnen gelden. In Oostenrijk heb je bijvoorbeeld een vignet nodig om op autowegen en autosnelwegen te mogen rijden.
6. Zomerbanden
Als je in de zomer naar Italië gaat, is het belangrijk dat je ook zomerbanden op je auto hebt zitten. Niet alleen omdat dit veiliger is en je banden hierdoor langer meegaan, maar ook omdat het verplicht is. Tussen half mei en midden oktober is het namelijk verboden om in Italië met winterbanden te rijden. Dit kan je flinke boetes opleveren, dus laat voor vertrek zeker je winterbanden vervangen.
7. Tolbadge voor Italië
In Italië krijg je voortdurend te maken met tolwegen. Hoe dit werkt, kan soms sterk verschillen. Soms dien je vooraf te betalen en soms achteraf. Het is vaak verwarrend en net daarom is een tolbadge erg handig. Dit is een elektronisch kastje voor in je auto, waardoor je sneller door de tolpoortjes kunt rijden. Je kunt de tolbadge vooraf kopen bij de ANWB of je koopt het gewoon aan de grens. Als je liever geen tolbadge aanschaft, is dat in principe geen ramp. Aan de meeste tolpoorten kun je namelijk ook gewoon met je Nederlandse bankpas of met contant geld betalen. Toch is het aan te raden om ook een creditcard mee te nemen, want Nederlandse bankpassen worden niet overal aanvaard.
Vooral op de ringwegen A36 ten noorden van Milaan, A59 bij Como en A60 ten zuiden van Varese komt de tolbadge bijzonder goed van pas. Daar heeft men namelijk een free flow ingevoerd. Dat wil zeggen dat er geen tolhuisjes zijn, maar wel camera’s die het kenteken registreren. Je dient dan zelf actie te ondernemen en via een website te betalen. Sommige mensen vergeten dit, wat een boete oplevert. Als je een tolbadge hebt, verloopt de betaling automatisch en is het niet nodig om je te registreren. Zo voorkom je gedoe en boetes.