Home » Met aanhanger op vakantie: zo doe je dat veilig

Met aanhanger op vakantie: zo doe je dat veilig

by Sander
Met aanhanger op vakantie

Als je op langere vakanties gaat met de auto, is het natuurlijk belangrijk om alle benodigde spullen mee te nemen. Vaak passen de spullen voor de vakantie niet allemaal in een auto. Als oplossing kun je hiervoor een aanhanger nemen. Met een aanhanger kun je veilig alle spullen voor de vakantie meenemen. Bij het gebruiken van een aanhanger is het wel belangrijk op te letten op een aantal dingen. Onjuist gebruik van een aanhangwagen kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Gebruik deze tips om ervoor te zorgen dat je veilig met een aanhanger de weg op kan gaan.

Rijgedrag veranderen

Het rijden met een aanhanger is anders dan het normaal rijden van een auto. Ten eerste ben je nu natuurlijk langer. Dit kan ervoor zorgen dat de aanhanger zal uitwijken. Hoge winden kunnen er ook voor zorgen dat de aanhanger begint te slingeren. Het is daarom belangrijk om zachter dan normaal te rijden. Gebruik lagere snelheden voor zwaardere ladingen en let goed op het weer. Bij een gewicht onder de 3500 kilo mag je 90 kilometer per uur rijden op de snelwegen. Bij een gewicht meer dan 3500 kilo is de maximale snelheid op de snelweg 80 kilometer per uur. 

Lading goed vastzetten

Bij het vervoeren van spullen in een aanhanger is het belangrijk om de lading goed vast te zetten. Dit betekent niet alleen dat de lading niet mag schuiven, maar het gewicht moet ook gelijk verdeeld worden. Er is geen wettelijke verplichting om een losse lading af te dekken. Maar het is wel slim om dit te doen zodat je geen gevaar voor jezelf of anderen loopt.  Bij een gesloten aanhanger is het minder belangrijk om een losse lading af te dekken. Maar ook hierbij is het belangrijk om de lading goed vast te zetten. Tijdens de rit kan de lading heel veel verschuiven. Dit kan voor veel beschadiging verzorgen. 

Zorg dat je het juiste rijbewijs hebt

Voor zwaardere aanhangers heb je een aanvulling nodig op je rijbewijs. Het is daarom belangrijk om je goed te informeren over welk rijbewijs je nodig hebt voor jouw aanhangwagen. Voor lichte ladingen heb je al genoeg aan rijbewijs B. Afhankelijk van het gewicht kan er een aanvulling van BE of B+ vereist worden.

You may also like