Mauritius is een eiland dat zo’n 1800 kilometer voor de Afrikaanse kust ligt in de Indische Oceaan. Het eiland ligt zo’n 855 kilometer van het veel grotere Madagaskar. De republiek Mauritius bestaat behalve uit het gelijknamige eiland en het eiland Rodrigues en twee eilandengroepen van kleine eilandjes. De hoofdstad is Port Louis, gesticht door de Fransen in de 18e eeuw en vernoemd naar hun koning Lodewijk XV. Mauritius is nog een tijd min of meer Nederlands gebied geweest, hoewel Nederland het eiland nooit echt heeft gekoloniseerd. Toen Mauritius in 1695 werd getroffen door een zware orkaan en daardoor bijna volledig werd verwoest vonden de Nederlanders het wel welletjes en vertrokken naar Kaap de Goede Hoop. Mauritius werd ingenomen door de Fransen. Zij doopten het eiland om in Isle de France en heersten er tot 1810. Toen veroverden de Britten het eiland omdat ze er genoeg van hadden dat vanaf het eiland Britse koopvaardijschepen door Franse kapers werden belaagd die vanaf het eiland opereerden. De Britten doopten het eiland om in Mauritius.
De stranden van Mauritius
Mauritius heeft een kuststrook van circa 177 kilometer lengte die weliswaar niet breed is maar wel heerlijke stranden heeft. Daarachter rijst het laaggebergte van Mauritius op. Het gebergte op Mauritius is deels gevorm door vulkanen en lava. De hoogste top is 828 meter hoog en er is een door lava gevormd plateau midden op het eiland van circa 800 meter hoogte. De vulkanen werken allang niet meer, voor een uitbarsting hoeft niemand bang te zijn. Vrijwel het gehele eiland is omgeven door koraalriffen, dit maakt Mauritius geliefd bij duikers. Verder had het eiland vroeger veel bossen. Veel daarvan is verloren gegaan, op dit moment bestaat ongeveer 20% van Mauritius nog uit bebossing. Mauritius heeft een gematigd subtropisch tot tropisch klimaat. Gedurende de zomer, van november tot april ligt de temperatuur tussen de 24 en 31 graden. In de winter schommelt de temperatuur tussen de 17 en 25 graden. De bewoners van Mauritius spreken over het algemeen Engels en Frans en een van het Frans afgeleide taal, Mauritiaans-Creools.
Vervoer naar en op Mauritius
Vliegen naar Mauritius is mogelijk, de luchthaven heet Plaisance. Op het eiland ligt ruim 2.000 kilometer wegennet en er is ook een spoornetwerk aangelegd. Mauritius heeft een vrijhaven, genaamd Port Louis. Hier meren vrachtschepen uit diverse landen aan, ook om voor de bevoorrading te zorgen omdat het eiland niet zelfvoorzienend is. Mauritius genereert zijn inkomsten uit de export van wollen producten en suiker. Het toerisme is de derde belangrijkste bron van inkomsten voor het eiland. Het opleidingsniveau is goed, het percentage analfabeten is laag.
Lees ook: Wilde dieren spotten in Zuid Afrika
Flora en fauna op Mauritius
De Dodo, een loopvogel, kwam uitsluitend op Mauritius voor. Deze vogel had niet veel natuurlijke vijanden, behalve de mens. Aan het einde van de 17e eeuw, toen de Nederlanders het op Mauritius min of meer voor het zeggen hadden, stierf het dier uit doordat er op gejaagd werd. Mauritius heeft, omdat het een eiland is, een aantal diersoorten die alleen op het eiland voorkomen. Zo is er de Mauritiusduif en de Mauritiustorenvalk. De Tambalakokboom komt op Mauritius voor maar werd met uitsterven bedreigd. Er is een theorie, die overigens in twijfel wordt getrokken, die zegt dat de zaden van deze boom alleen kunnen kiemen nadat ze door het spijsverteringssysteem van de dodo zijn gegaan. Om de boom te redden zijn kalkoenen op het eiland uitgezet, hoewel deze theorie dus niet door alle wetenschappers wordt gedeeld.