Home » Madagaskar, een paradijs voor de Afrikaanse kust

Madagaskar, een paradijs voor de Afrikaanse kust

by Eva Groene
lemuren apensoort madagaskar

Madagaskar is het op drie na grootste eiland ter wereld. Alleen Groenland, Nieuw Guinea en Borneo zijn groter dan Madagaskar. De Straat van Mozambique scheidt het eiland van het vasteland van Afrika. Madagaskar is een Franse kolonie geweest tot het land in 1960 zelfstandig werd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is serieus overwogen om alle Joden in West Europa naar dit eiland te verschepen om ze uit handen van de Duitsers te redden. Het plan mislukte ondanks dat de Slag om Madagaskar die in 1942 werd uitgevochten door de Geallieerden werd gewonnen.

De geografie van Madagaskar

Madagaskar is van zuid naar noord 1580 kilometer lang. De breedte van west naar oost is ongeveer 579 kilometer. De hoogste berg van het eiland is de 2876 meter hoge Maromokotro. Globaal kan het eiland in vier regio’s worden ingedeeld. Centraal Madagaskar bestaat uit hoogvlakten en steppegebieden met rood gekleurde rotsen. Oost Madagaskar kent steile kusten en drassige moerassen die uitlopen naar de smalle kuststrook die zo’n 50 kilometer breed is. Het westelijk deel van het eiland vind je veel vlaktes waaronder een kalkzandvlakte. Het zuiden van het eiland is vrij droog, met uitzondering van de kust in het oosten, waar wel regelmatig regen valt.

madagaskar reistips en reisverhalen

Flora en fauna op Madagaskar

Zoals wel vaker is te zien op een eiland, heeft Madagaskar een unieke flora en fauna, die deels afwijkt van die van het Afrikaanse vasteland. Uniek zijn onder andere de lemuren, dit is een apenras dat grotendeels alleen op Madagaskar voorkomt. Ze worden meestal als halfapen gekwalificeerd dat uit tientallen soorten bestaat die vrijwel allemaal alleen op Madagaskar leven. De Madagaskargekko, een hagedis, komt ook alleen op het eiland voor. Tot slot vind je op Madagaskar een aantal unieke soorten kameleons. Ook qua flora kun je op Madagaskar je hart ophalen. De reizigersboom is uniek voor het eiland, evenals de baobab boom. De Dracaena marginata, in Nederland bekend als kamerplant, komt van oorsprong van Madagaskar. Hij wordt in tropische gebieden als tuinplant gebruikt.

baobab bomen in madagaskar

De cultuur van Madagaskar

De officiële taal op Madagaskar is het Malagasi, waarvan op het eiland diverse dialecten worden gesproken. Ook het Frans is nog steeds een officiële taal op Madagaskar. Dit vloeit voort uit het feit dat het land een Franse kolonie is geweest. Maar als toerist kun je je er maar beperkt mee redden, slechts een paar procent van de bevolking spreekt nog Frans. De levensstandaard op Madagaskar is zeer laag. Circa 75% van de bevolking leeft in armoede en de kindersterfte is hoog, zoals dit helaas in veel Afrikaanse landen het geval is. Ook breken er regelmatig besmettelijke ziekten uit zoals longpest, malaria en hepatitis. Het is dus belangrijk als je Madagaskar bezoekt om voorzorgsmaatregelen te menen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken verstrekt op zijn website informatie aan toeristen die Madagaskar willen bezoeken.

cultuur en bevolking in madagaskar

Vervoer op Madagaskar

Op het eiland is één doorlopende hoofdweg die vrijwel het hele eiland bestrijkt. Deze hoofdweg heeft op verschillende plaatsen aftakkingen nar oost en west. De overige wegen in het land verkeren in slechte conditie en zijn alleen te berijden met auto’s met 4×4 aandrijving. Het meeste vervoer op het eiland gebeurt te voet, per fiets, met riksja’s en overvolle minibussen. Vervoer is ook mogelijk per trein, er ligt rails tussen de belangrijkste steden op het eiland.

You may also like