Home » Lviv, de onontdekte parel van Oekraïne

Lviv, de onontdekte parel van Oekraïne

by Guido van der Sanden
stedentrip lviv

Afgelopen mei ben ik op citytrip geweest naar Lviv. Lviv is een middelgrote stad in Oekraïne. Oekraïne is misschien niet het eerste land in Europa waar je aan zult denken voor een vakantie, maar het is zeker de moeite waard om eens te bezoeken! Lviv is een middelgrote stad aan de linkerkant van het land, tegen de grens van Polen aan. Je vliegt er in maar 4 uurtjes heen, dus je bent er zo! Momenteel moet je nog wel overstappen via een stad als Kiev of Warschau. De stad heeft ongeveer 800.000 inwoners en is qua grootte dus te vergelijken met een stad als Amsterdam. De prijzen van het levensonderhoud liggen in Oekraïne veel lager dan in Nederland, dus het is ook nog eens een voordelige locatie om naar toe te gaan!

Wat is er te doen in Lviv

Lviv is een stad die ontzettend veel mogelijkheden biedt. Ik had het geluk dat ik een gids uit eigen stad had om gebruik van te maken. Een collega van mij woont in Lviv en zij heeft een compleet programma voor ons samengesteld, zodat we de allerleukste dingen konden gaan zien en ook op de plekjes zouden komen waar toeristen niet zo snel heen gaan. Uiteindelijk ben ik van donderdagmiddag tot maandagavond in Lviv geweest, dus ruim de tijd om de hele stad uitgebreid te verkennen! Hierdoor hebben we ook veel verschillende dingen kunnen doen.

lviv bezienswaardigheden

Eten en drinken in Lviv

Allereerst zal ik jullie wat vertellen over alle restaurants en kroegen die we bezocht hebben. Wij zaten in het Nobilis hotel, wat overigens een prachtig hotel is om te verblijven, en daar hadden we alleen ontbijt ’s ochtends. De lunch en avondeten deden we buiten de deur. De eerste avond zijn we naar the Most Expensive Galacian Restaurant gaan. Dit restaurant zit verstopt achter de ‘woonkamer’ van een oudere man. ’s Avonds zijn we wat gaan drinken bij een café waar je eerst een welkomstshotje moet drinken om te bewijzen dat je geen ‘gekke Rus’ bent. Binnen kun je schieten en op de foto met een geweer en leren jas. De volgende dag zijn we bij een het Joods restaurant At the Golden Rose waar geen prijzen op het menu staan, maar je moet onderhandelen over de prijs. Voor de vleeseter is het restaurant waar we zaterdag zijn gaan eten echt een aanrader: Arsenal Spirits en Ribs. Je kunt hier niet reserveren, er staan lange houten tafels en je krijgt geen bestek. De specialiteit van het huis zijn spareribs, die met tientallen tegelijk klaar worden gemaakt. Een hele leuke ervaring! Sowieso zijn er ontzettend veel leuke restaurants in Lviv waar je lekker en gevarieerd kunt eten.

Bezienswaardigheden Lviv

Er zijn verschillende manieren om Lviv te bekijken. Zo zijn we de eerste dag wandelend de stad door gegaan. We zijn het centrum doorgelopen, langs de universiteit, naar een uitzichtpunt bij het Citadel Inn hotel. Hier heb je een ontzettend mooi uitzicht over de stad. Tijdens de stadswandeling zijn we langs allerlei mooie gebouwen en kerken gekomen. Lviv zit vol met mooie kerken die prachtig ingericht zijn. Ook het opera gebouw in het centrum van de stad is prachtig, zowel bij dag als nacht. Midden in de stad staat de Lviv City Hall. Je kunt hiervan de toren beklimmen, wat je ook een ontzettend mooi uitzicht over de stad geeft. Een andere dag zijn we met een bustour door de stad gegaan. Hiermee kom je gemakkelijker bij de mooie plekken, zoals het High Castle en de Lychakiv begraafplaats, die wat verder van het centrum liggen.

opera in lviv

Al met al heb ik een ontzettend leuke paar dagen gehad in Lviv. Het is een nog onbekende parel in Europa, maar zeker de moeite waard!