De Lofoten is een eilandengroep in het noorden van Noorwegen. De eilanden liggen voor de kust in de Atlantische Oceaan. De bekendste eilanden die tot de Lofoten behoren zijn Flakstadøya, Austvagøy, Vestvagøy, Moskenesøya, Gimsøya, Røst en Vaerøy. De bewoners van de eilanden leven vooral van de visserij. Op de eilanden vind je overal de typische houten rekken waar kabeljauw hangt te drogen. De specifieke geur die daarbij hoort is ook kenmerkend voor de eilanden. Deze visserijtraditie is er al eeuwenlang, ook in het verleden verdienden de bewoners hun brood met vissen. Dit deel van de Atlantische Oceaan is rijk aan vis omdat veel vissoorten hier naartoe komen om te paaien.
Het toerisme naar de Lofoten
Wanneer je een rondreis maakt door Noorwegen en ook het noordelijke deel van het land bezoekt dan staat ook meestal een bezoek aan de Lofoten op het programma. Veel oude vissershuisjes worden omgebouwd tot vakantiewoningen waar toeristen kunnen verblijven. In de plaats Borg kun je het Vikingmuseum bezoeken, dat vertelt over de rijke geschiedenis van Noorwegen. Vanaf de eilanden vertrekken in de zomerperiode dagelijks boten naar zee om toeristen de mogelijkheid te bieden om zeevogels waar te nemen. De beste periode om de Lofoten te bezoeken is de zomer. De winter valt vroeg in in het hoge noorden en duurt lang. Dan is het er bijna het hele etmaal donker. In de zomer daarentegen kun je genieten van de lange zomerdagen waar de zon maar amper onder gaat.
Lees ook: Rust en ruimte vind je in Noorwegen
Hoe bereik je de Lofoten?
De Lofoten kun je bereiken door vanuit één van de in de buurt liggende kustplaatsen een boot te nemen naar één van de eilanden. Ook de bekende Hurtigruten vaart langs de Lofoten en legt er aan. Deze bootverbinding verzorgt een veerdienst langs de gehele Noorse kust, vanuit het uiterste noorden tot de bekende kustplaats Bergen in het zuiden van Noorwegen. Houd er rekening mee dat het leven op de eilanden enigszins primitief is en dat verblijf daar niet goedkoop is. Noorwegen is sowieso een duur vakantieland omdat veel goederen en levensmiddelen moeten worden ingekocht. In Noorwegen kun je niet met de euro betalen, de Noorse Kroon is de munteenheid. Noorwegen volgt in een aantal opzichten wel de regelgeving van de EU maar is er geen lid van.
Vervoer over de weg
Je zou het niet verwachten, maar de eilanden van Lofoten zijn ook over de weg te bereiken. In 1992 werd de autoweg E 10 geopend, deze weg staat ook bekend als de “weg van koning Olav”. Deze weg begint op het eiland Mosekensøya en eindigt in Lulea in Zweden. Leknes en Svolvaer zijn plaatsen op de Lofoten die een luchthaven hebben. Hier kun je met een binnenlandse vlucht vanaf het vasteland van Noorwegen naartoe reizen. Houd er rekening mee dat de wegen op de eilanden niet geschikt zijn voor hoge snelheden. Vanwege de bochtige trajecten en snelheid beperkende maatregelen kun je doorgaans niet harder rijden dan 60 kilometer per uur. De Lofoten zijn vooral geschikt voor toeristen die houden van natuur en ruig landschap.