Home » Kopenhagen, modern Denemarken op zijn best

Kopenhagen, modern Denemarken op zijn best

by Guido van der Sanden
Kopenhagen, modern Denemarken op zijn best

De Deense hoofdstad Kopenhagen is een topper als het gaat om stedentrips. Het is een moderne stad die een zeer jonge uitstraling heeft. Er is veel te zien en te beleven. Daar komt bij dat Kopenhagen eenvoudig te bereiken is met de auto, de trein of het vliegtuig. Kopenhagen ligt op het vasteland van Denemarken dus je hoeft niet op de veerboot. Vanuit het Duitse Hamburg rijdt een rechtstreekse trein naar Kopenhagen. Met het vliegtuig ben je er vanaf Schiphol in een klein uurtje vliegen. Als je met je auto naar Kopenhagen wilt kun je ervoor kiezen om in Duitsland een overnachting te regelen maar het is in principe in één dag te doen, een beetje afhankelijk vanaf welke plaats in Nederland je vertrekt.

Shoppen in Kopenhagen

Veel mensen gaan naar Kopenhagen om te shoppen. In het centrum van de stad vind je winkelstraten waar alle bekende modeketens een vestiging hebben. Je kunt er naar hartenlust shoppen. Het winkelgebied is deels autovrij, dit maakt het erg toegankelijk voor de vele toeristen die de stad bezoeken. In Kopenhagen zijn tientallen hotels en bed & breakfasts te vinden waar je de nacht kunt doorbrengen. In Kopenhagen wonen ruim 500.000 mensen, en in als je de voorsteden meetelt dan woont ongeveer een vijfde deel van de ruim 5 miljoen inwoners van het land in en rond de hoofdstad. Dit maakt Kopenhagen duidelijk het centrum van het land waar de meeste activiteit is.

kopenhagen denemarken

De Kleine Zeemeermin

Behalve shopstad bij uitstek is Kopenhagen ook een prima bestemming voor cultuurliefhebbers. De stad telt tientallen bezienswaardigheden die je lang niet allemaal op één dag kunt afwerken. De ongetwijfeld bekendste trekpleister van Kopenhagen is het beeld van de Kleine Zeemeermin, dat in de haven te zien is. Dit beeld is geïnspireerd op het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen. Het werd gemaakt door de kunstenaar Edward Eriksen in opdracht van de directie van de bekende brouwerij Carlsberg. Het beeld heeft het sinds dat het op zijn sokkel werd geplaatst zwaar te verduren gehad. De zeemeermin werd ooit onthoofd door een kunstenaar. Verder werd ze regelmatig beklad en besmeurd. Ook is het beeld een aantal keren “aangekleed” om een statement te maken. Zo droeg het beeld al eens een boerka en een hoofddoekje.

kopenhagen denemarken reistips

Nyhavn

Nyhavn, de Nieuwe Haven, van Kopenhagen is ook een belangrijke trekpleister voor toeristen. Hier vind je tientallen restaurants en bars. Vooral in de zomermaanden is het er een drukte van belang, want zowel toeristen als de plaatselijke bevolking gaat graag uit in dit deel van de stad. Ook kun je hier een rondvaart boeken op één van de boten die hun aanlegplaats hebben in Nyhavn. De haven had vroeger een minder goede reputatie, het was het uitgaanscentrum voor zeelieden en daar hoorde uiteraard ook vermaak met de meisjes van plezier bij, die in de haven dan ook zeer talrijk aanwezig waren. Inmiddels is de reputatie van Nyhavn flink verbeterd.

You may also like