Marokko heeft vier zogenaamde “koningssteden”, en daar is Marrakesh er één van, samen met Rabat, Fez en Meknez. Marrakesh ligt aan de voet van het gebergte de Hoge Atlas, op de Haouzvlakte. De stad werd halverwege de 11e eeuw na Christus gesticht als hoofdstad van het rijk van de Almoraviden. De medina, het historische centrum van Marrakesh, is door UNESCO in 1985 op de lijst van Werelderfgoed geplaatst. Vooral het bekende Djemaa el Fna plein in het centrum is erg populair onder toeristen die de stad bezoeken. De naam van het plein is overigens niet zo vrolijk, want die betekent “Plein des Doods”, in vorige eeuwen werden hier namelijk executies voltrokken. Vlakbij het plein ligt de bekendste soek (bazaar) van de stad, met een wirwar aan straatjes en steegjes waar in kraampjes en stalletjes van alles wordt verkocht aan toeristen en de plaatselijke bevolking.
Koutoubia moskee
Vanzelfsprekend vind je in Marrakesh, als belangrijke stad van een islamitisch land, vele moskeeën. Op meerdere plaatsen vind je de karakteristieke minaretten en roepen de imams op gezette tijden op tot gebed. De bekendste moskee van de stad is de Koutoubia moskee. De moskee werd gebouwd tijdens de regeerperiode van de Almohaden in de 12e eeuw. Met de bouw werd al in 1150 gestart, maar de minaret werd pas aan het einde van de eeuw voltooid. Deze moskee staat in de buurt van het Djemaa el Fna plein en is dus gemakkelijk te bereiken. De minaret is 69 meter hoog en de moskee telt zes gebedsruimtes. De muezzin, de moslimgeestelijke die oproept tot het gebed, kan via een opgang de toren bereiken. De moskee heeft vier globes van koper. Volgens een legende waren deze globes in vroeger tijden van puur goud gemaakt. Er was echter niet genoeg goud beschikbaar voor de vierde globe. Deze kwam er alsnog toen de vrouw van heerser Yaqub al-Mansur besloot om haar gouden sieraden te laten omsmelten. Ze schonk de vierde globe als compensatie omdat het haar niet lukte om te vasten tijdens de vastenmaand Ramadan.
El Badi Paleis
Koning Ahmad I al-Mansur liet dit paleis bouwen in 1578. Het paleis was rijkelijk voorzien van marmer uit Italië en goud uit Soedan. Tegenwoordig zijn er alleen nog ruïnes van over. Volgens onderzoek door historici moet het paleis vroeger minstens 360 kamers hebben gehad en was er een fraaie binnenplaats met een grote vijver van 90 bij 20 meter. De bouw heeft naar schatting minstens 25 jaar geduurd. In de 17e eeuw werd het paleis verwoest door sultan Ismail Ibn Sharif. Hij gebruikte de kostbare materialen van het paleis om een eigen paleis te kunnen bouwen. Delen van het El Badi paleis werden later gerestaureerd en kunnen door toeristen worden bezocht. Je kunt hier ook een “minibar” uit de Koutoubia moskee bewonderen, een prachtig stuk houtsnijkunst waar vele uren arbeid in zitten.
Ben Joesoefmadrassa
De Ben Joesoefmadrassa is een koranschool in Marrakesh. Het is een mooi voorbeeld van architectuur van deze streek. De madrassa dankt zijn naam aan de Almoravidische sultan Ali Ben Joessoef. Die in de 12e eeuw regeerde. De Ben Joessoefmadrassas is een zeer vooraanstaande koranschool met gemiddeld 900 leerlingen. Het is de grootste koranschool in Afrika. Het gebouw telt 190 cellen en heeft een rijk met cederhout en gipsen ornamenten versierde binnenplaats. De Ben Joessoef koranschool werd in 1950 grondig gerestaureerd.