Home » Kennismaken met de Schotse gastvrijheid

Kennismaken met de Schotse gastvrijheid

by Sander

Schotland is een wereld op zich. Het land maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk, maar de Schotten zijn zeer trots op hun eigen identiteit en die willen ze dan ook zoveel mogelijk bewaren. Als je naar Schotland reist dan kom je meestal aan in de bekende stad Edinburgh, uitgesproken als Edinbra. Hier staat het bekende kasteel, waar de Schotse Koningin haar buitenverblijf heeft. Verder vind je in Edinburgh veel oude kerken en mooie voorbeelden van typisch Schotse architectuur.

edinburgh travelgek bezienswaardigheden

Reizen door de prachtige Schotse natuur

Schotland heeft veel te bieden als het gaat om natuurschoon. Tijdens een rit met de auto of een treinreis kun je de prachtige vergezichten van de Schotse hooglanden bewonderen. Kleine dorpjes liggen verscholen in het groene landschap, ver weg van de drukte van de grote steden. Je kunt zelfs een rit maken met een heuse ouderwetse stoomlocomotief uit de 19e eeuw die in het toeristenseizoen nog dagelijks rijdt. Maar voor moderne gebouwen is in Schotland uiteraard ook ruimte. De stad Iverness is daar een goed voorbeeld van. Deze stad bruist van de energie en je vindt hier veel moderne gebouwen. Het Schotse zakenleven is in deze stad rijk vertegenwoordigd. Een echte industriestad is Glasgow, een beetje saai en grijs, maar met een erg gezellig centrum.

iverness travelgek bezienswaardigheden en reistips

Schotse vriendelijkheid

De Schotten staan bekend om hun hoffelijkheid. Misschien nog wel meer dan de Engelsen en de Welsh blinken de Schotten uit in vriendelijkheid, ook en vooral tegen toeristen. Kijk niet vreemd op als je een treinreis door Schotland maakt en een verkoopster van broodjes en versnaperingen alle reizigers, jong en oud, Schot of toerist, aanspreekt met “darling”, “honey” en “sweetheart”. En dat niet één keer, maar in iedere zin die wordt uitgesproken. Als je er aan gewend bent dan heeft het wel wat.

Doedelzakspelers op straat

In zo ongeveer iedere stad in Schotland kun je straatmuzikanten met een doedelzak tegenkomen. Vaak gekleed in de traditionele Schotse kilt staan ze soms de reizigers op het station op te wachten. Of je loopt zomaar tegen een enthousiast op straat spelend doedelzakorkest aan, vergezeld van uiterst geconcentreerde cheerleaders met ritselende balls, uiteraard ook in traditionele kleding. Verder kun je in talloze winkels de traditionele Schotse whisky kopen. Een bezoek aan een stokerij, waar je een begeleide rondleiding kunt krijgen om te zien hoe deze drank gemaakt wordt is op verschillende locaties in Schotland mogelijk.

doedelzak schotland bezienswaardigheden

You may also like