Home » Kenia – groots in Afrikaanse natuur

Kenia – groots in Afrikaanse natuur

by Sander
Kenia

Kenia is al tijden ‘hot’ als vakantiebestemming als het om safari’s gaat. Wie kan zich een reis naar dit land indenken zonder oog in oog te komen staan met een wildbestand dat je in Europa alleen maar in dierentuinen ziet? De ambassadeurs van dit Oost-Afrikaanse land zijn dan ook krokodillen, bavianen, leeuwen, neushoorns en nog tientallen andere ‘grootheden’. Wat het spannend maakt is dat je ze dus allemaal vrij ziet rondlopen, in hun natuurlijke habitat. Hekjes en muurtjes zijn afwezig, dus moet je echt vertrouwen op de kundigheid van rangers als je kennis wilt maken met het ‘wildlife’. Dit deel van Afrika is trouwens een vrij veilige vakantiebestemming, alleen moet je in grote steden zoals Nairobi niet ’s avonds in je eentje door de slums gaan lopen.

Safari in Kenia

Op de kaart zie je meteen dat het land een flink pakket aan grote natuurparken te bieden heeft. Dit zijn bij uitstek de gebieden waar je een safarivakantie kunt houden. Die parken zijn ook nog eens bijzonder compleet waar het de Big Five betreft. Die ‘vijf’ zijn buffel, leeuw, luipaard, neushoorn en olifant. Je ziet ze niet overal samen in de Afrikaanse natuur maar Kenia is daar een uitzondering op. De term Big Five komt nog uit de jagerstijd. De koloniale jagers vonden dat deze vijf dieren moeilijk neer te leggen waren. Jij gaat op safari natuurlijk niet met kruit maar met je camera schieten. In welke natuurparken heb je de grootste kans de Big Five allemaal tegen te komen?

  • Amboseli (vooral veel olifanten)
  • Tsavo (rijk ook aan nijlpaarden en krokodillen)
  • Masai Mara (savannes, dus veel grazend wild)

Safari maar dan net even anders

Veel safari-rondritten worden gedaan met een jeep. En toch zijn er ook alternatieven. Want bij Lake Naivasha en in Hell’s Gate National Park kun je ook je wandelschoenen strikken of zelfs fietsen tussen kolossale rotsformaties. En zo ook zebra’s en giraffen treffen. Door het flamingoparadijs van Magadi kun je ook op twee wielen een motorsafari doen. In de noordelijke wildreservaten wachten meer authentieke safari-ervaringen.

Veiligheid en Kenia

Kenia is echt geen onveilig land. Zoals in elk land is er natuurlijk enige criminaliteit; het blijft dan ook zaak om alert te zijn. Sommige wandelingen doe je niet snel. Ga je na zonsondergang buiten het centrum de grote steden verkennen, dan zoek je moeilijkheden. En je laat in stedelijke omgevingen beter ook niet zien wat je allemaal voor moois bij je draagt, om te beginnen je smartphone. Dure apparatuur hoort nooit in een tas thuis die je op de grond bij een restauranttafeltje neerzet. Zo draag je alleen bij aan diefstal. Is het land qua eten dan wellicht onveilig? Mijd sla en kraanwater maar probeer zeker eens Ugali, een gerecht van maïsmeel. Thee- en koffieliefhebbers zijn goed thuis in dit land want het wordt er veel verbouwd.

Niet te missen

Kenia is allereerst natuur en daarna volgt weer natuur. Wat zijn de natuurlijke toppers van dit land?

  • Diana Beach
  • Ambroseli National Park
  • Masai Mara Game Reserve
  • Mount Kenya National Park
  • Tsavo West National Park
  • Lake Nakuru National Park

You may also like