Home » Helsinki, de noordelijke hoofdstad van Finland

Helsinki, de noordelijke hoofdstad van Finland

by Eva Groene
helsinki finland reizen

In het zuiden van Finland ligt de hoofdstad Helsinki aan de Finse Golf. Aan de overkant van deze Golf ligt de hoofdstad van Estland, Talinn. Ongeveer 20% van de inwoners van Finland, ruim een miljoen mensen, woont in en rond de hoofdstad Helsinki. Het grappige is dat Helsinki officieel ene tweetalige stad is. Ongeveer 86% van de inwoners spreekt Fins, maar daarnaast is ook het Zweeds, gesproken door circa 6$ van de inwoners, een officiële voertaal in de stad. De stad werd halverwege de 17e eeuw in zijn geheel verplaatst naar de huidige locatie op een landtong aan de Finse Golf. Het centraal station van Helsinki is één van de centrale punten van de stad. De regering van het land is er gevestigd en dit maakt de stad ook het economische hart van het land. Finland is een republiek, in tegenstelling tot Noorwegen, Zweden en Denemarken, de overige Scandinavische landen. Het vijfde land van Scandinavië, heeft eveneens geen koningshuis.

Bezienswaardigheden in Helsinki

Helsinki heeft de toeristen die de stad bezoeken veel te bieden. Je vindt er meerdere musea, waaronder het Nationaal Museum van Finland en een Openluchtmuseum met huizen en gebouwen uit vorige eeuwen. De Domkerk van Helsinki, die werd voltooid in 1852. Deze kerk is de belangrijkste kerk van de Evangelisch-Lutherse gemeente in Finland, de bisschop heeft er zijn zetel. Helsinki is ook de regeringszetel van het land, daarom vind je hier het Presidentieel paleis en het Parlementshuis. Ook het al eerder genoemde Centraal Station van Helsinki is een bezienswaardigheid, het gebouw is een monumentaal pand. In de Finse hoofdstad vind je ook mooie botanische tuinen met veel flora uit de streek die daar met veel liefde wordt gekweekt en tentoongesteld.

helsinki finland tips

Uitgaan in Helsinki

Helsinki is een prima stad om uit te gaan. Je vindt er talrijke restaurants, clubs en cafés. Maar ook het Nationaal Theater van Finland is in de hoofdstad gevestigd. Daarnaast telt Helsinki mar liefst 3 symfonieorkesten en talrijke operagezelschappen en theatergroepen. Helsinki was in 2000 Culturele Hoofdstad van Europa en in 2007 was Finland het gastland van het Eurovisie Songfestival, dat in Helsinki plaatsvond. Het jaar daarvoor won Finland voor het eerst het festival met de band Lordi die bestond uit gemaskerde mannen die een hardrocknummer ten gehore brachten dat nogal uit de toon viel bij de overige inzendingen maar desondanks won.

helsinki finland reistips

Reizen naar Helsinki

Verreweg de meeste toeristen die vanuit Nederland een bezoek brengen aan de Finse hoofdstad Helsinki reizen per vliegtuig. De luchthaven van Helsinki ligt in één van de voorsteden, Vantaa. Vanaf het vliegveld zijn er uitstekende treinverbindingen naar Helsinki. In de stad kun je gebruik maken van het uitgebreide tramnetwerk waarmee je alle uithoeken van de stad kunt bereiken. Heb je een (huur)auto ter beschikking dan kun je je gemakkelijk verplaatsen in en om de stad dankzij de uitstekende ringwegen rondom Helsinki. Omdat Helsinki op een hoge breedtegraad ligt zijn de seizoenen duidelijk te onderscheiden. In de zomer is het op de langste dag van het jaar bijna 19 uur licht. Helemaal donker wordt het in de zomer niet. In de winter daarentegen zijn de nachten lang en moet je het overdag doen met ongeveer 6 uur daglicht. In de zomer is de gemiddelde temperatuur overdag rond de 19 graden, maar het kan er net als in Nederland flink warm worden. In de wintermaanden komt de temperatuur overdag niet boven het vriespunt en vriest het ’s nachts gemiddeld rond de 9 graden.

helsinki finland bezienswaardigheden

You may also like