Home » Voor het eerst op reis met de camper? Let vooral hier even op!

Voor het eerst op reis met de camper? Let vooral hier even op!

by Sander
Voor het eerst op reis met de camper Let vooral hier even op!

Heerlijk spannend, zo’n eerste reis met de camper. Als een echte avonturier neem je plaats achter het stuur en verken je de Europese wegen. Na enkele dagen blijk je het al wat onder de knie te hebben. Maar natuurlijk zijn we dan nog lang geen echte experts en kan er nog steeds iets mislopen. Met een goede voorbereiding kom je echter al heel ver.

# 1. Dit doe je vooraf

De grootste beginnersfout: de kastjes niet goed afsluiten. Het gevolg is even logisch als hilarisch: bij de eerste rembeurt vliegen de potten en pannen in het rond. Zorg er dan ook vooraf voor dat je alle kastjes goed afsluit en de losse spullen mooi opbergt. Het aanbrengen van antislipmateriaal kan eveneens wonderen verrichten.

Ga daarna de afmetingen en specificaties van jouw camper na. Zo voorkom je de vertwijfeling bij het naderen van een tunnel of  het oprijden van het veerpontje. Uiteraard ga je intussen ook nog even na of de verzekering wel in orde is. Een voorafgaand onderhoud is eveneens een aanrader. Kies wel steeds voor een onderhoudscentrum gespecialiseerd in caravans & campers. Onder andere het onderhoudscentrum Booij is op dit vlak een aanrader.

# 2. Gebruik de waterpas

Het is belangrijk dat jouw camper altijd waterpas staat. Onder andere tijdens het koken is het allesbehalve aangenaam wanneer jouw boter helemaal naar de ene kant vloeit. Sommigen hebben het ook moeilijk om in te slapen indien de camper wat scheef staat. Toch is het ook belangrijker dan dat. Onder andere voor de afloop van het water is een correcte plaatsing van de caravan cruciaal.

Sommige moderne campers beschikken over een hydraulisch systeem om het automatisch waterpas te zetten. Bij oudere tweedehands campers zal je echter zelf het nodige moeten doen. De waterpas en enkele houtblokjes kunnen in dit geval wonderen verrichten. Heb je geen waterpas bij? Dan is dat nog niet automatisch een probleem. Tegenwoordig zijn er allerhande applicaties te vinden die net hetzelfde nut dienen.

# 3. Denk goed na over jouw route

Je hoeft echt niet de hele route via snelwegen af te leggen. Toch let je bij het uitstippelen van de route maar beter goed op. Lang niet iedere weg is immers geschikt voor campers. Tijdens jouw eerste camperreis houd je het daarom maar beter bij een basic route. Ga dus niet via allerhande kleine wegjes de Oostenrijkse bergen ontdekken, maar kies voor de grotere hoofdwegen. Vergeet bovendien niet om rekening te houden met het feit dat jouw gps gemaakt is voor personenwagens en niet voor campers. Over het algemeen zal je er met een camper dan ook veel langer over doen.

# 4. Vergeet de gasfles niet af te sluiten

Klaar om te vertrekken? Sluit dan de gasfles weer af en verwijder de elektriciteitskabel uit het paaltje. Rol het uiteraard ook mooi op. Jouw eerste reis hoort immers niet de geschiedenis in te gaan als één of andere hilarische Youtube-hit. Check? Geniet dan ook op de terugweg van de ultieme vrijheid die van een camper.

You may also like