Turkije is een prachtig land vol cultuur, interessante historische bezienswaardigheden en een heerlijk zonnig klimaat. De Turken zijn vriendelijk en gastvrij en dat maakt Turkije tot een ideale vakantiebestemming. Bezoek er de bekende Grand Bazaar en de Sultan Ahmed en Blauwe Moskee in Istanboel, het prachtige historische Efeze, de warmwaterbronnen in Pamukkale, de aardpiramides in Cappadocië of maak een boottocht over de Bosporus. Wanneer je naar Turkije gaat, heb je wel een visum nodig en er zijn nog wat andere belangrijke zaken die je even moet weten. In dit artikel vertellen we je alles over het aanvragen van een visum en de regels rondom je identiteitsbewijs. Wel zo belangrijk om even te weten, want de controles zijn wat strenger in deze tijd.
Over het visum
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt, dan heb je een visum nodig voor een reis naar Turkije. Wanneer je een andere nationaliteit hebt, dan is het handig om even contact op te nemen met de Turkse ambassade. Daar kun je even navragen of en welk visum je dan nodig hebt.
Tegenwoordig hoef je gelukkig geen complexe procedures meer te volgen via de ambassade: je kunt gewoon online een E-visum aanvragen. Vraag je E-visum bij voorkeur 48 uur van tevoren online aan. De kosten liggen rond de 25 euro. Het E-visum neem je uitgeprint mee in je handbagage. Je kunt het visum ook bij aankomst in Turkije kopen. Daar kost dit ook 25 euro. Dit wordt echter afgeraden door het consulaat. Een E-visum geldt in totaal 180 dagen voor een verblijf van 90 dagen.
Waar vraag je het visum aan?
Wanneer je in Google ‘visum Turkije’ intypt, dan krijg je een zeer lange lijst met hits. En tja, welke aanbieder kies je dan? De prijzen lopen uiteen van 20 tot 25 euro bij de verschillende aanbieders. Het belangrijkste verschil zit hem verder vooral in de snelheid waarmee je het E-visum in huis hebt. Bij sommige aanbieders heb je dit al binnen een paar uur in huis. Wil je graag een betrouwbare aanbieder? Bestel je E-visum dan bij VisumBuitenland.nl.
Let goed op deze zaken!
De situatie in Turkije is sinds de coup in 2016 meer gespannen dan voorheen, dus zorg dat je al je reisdocumenten in orde zijn om problemen te voorkomen. De volgende zaken zijn daarbij belangrijk:
- Zorg ervoor dat je je naam, initialen en geboortedatum exact overneemt uit je paspoort op je visum-aanvraag. Je kunt dit later namelijk niet meer veranderen.
- In Turkije heb je een een geldig paspoort of rode boekje (België) nodig en je paspoort moet na de dag van aankomst nog 6 maanden geldig zijn. Je kunt ook met je ID kaart naar Turkije reizen. Daarvoor gelden dezelfde regels.
- Reis je met kinderen? Houd er dan rekening meer dat zij een eigen identiteitsbewijs nodig hebben in Turkije. Gaan niet allebei de ouders mee? Neem dan een kopie van het paspoort van de niet-meereizende ouder mee en een ondertekend toestemmingsformulier.
- Zorg dat je altijd je paspoort en E-visum bij je hebt. Er kan ook op straat naar gevraagd worden en je moet dit altijd kunnen tonen.
- Een ziektekostenverzekering is verplicht voor de periode dat je in Turkije bent (maar in Nederland ook, dus meestal heb je die gewoon).
- Het consulaat raadt op dit moment aan om je E-visum van tevoren aan te vragen. Je kunt het visum ook bij de grens kopen, maar er is geen garantie dat je Turkije dan ook echt binnenkomt.
- Eenmaal in Turkije moet je je binnen 48 uur aanmelden bij de plaatselijke politie. Wanneer je in een hotel, appartement of camping verblijft dan regelt de hotelier of campinghouder dit voor je.
Hoe is reizen naar Turkije op dit moment?
In 2016 vond er een coup plaats in Turkije en is de noodtoestand uitgeroepen. Deze is nog steeds van kracht. Hoe is het momenteel om naar Turkije te reizen? Er zijn wat strengere en frequentere controles op een geldig identiteitsbewijs en visum. Wanneer daarnaar gevraagd wordt, werk dan altijd mee. Zorg er ook voor dat je deze beide documenten elke dag bij je hebt. In Engeland is Turkije één van de meest populaire vakantiebestemmingen. De Engelsen reizen nog altijd in dezelfde aantallen en zonder problemen naar Turkije. Het ministerie voor Buitenlandse Zaken heeft wel een negatief reisadvies afgegeven voor de regio rondom de grenzen met Syrië en Irak. Reis dus alleen naar zuidoost Turkije wanneer dit echt nodig is.