Home » Een treinreis door Zwitserland

Een treinreis door Zwitserland

by Sander
glacier express zwitserland

Zwitserland is het treinland bij uitstek. Als er ergens aangetoond wordt dat geen berg te hoog is voor een trein dan is het wel in Zwitserland. Je kunt vanuit Nederland met de ICE hogesnelheidstrein rechtstreeks doorreizen naar station Basel SBB. Vanaf hier vertrekken verschillende treinen naar onder andere Bern en Zürich. Maar als je in Zwitserland bent gearriveerd dan begint het genieten pas. Je kunt in dit land een aantal prachtige treinreizen maken in speciale treinen met wagons met grote panorama ramen zodat je al rijdend de mooiste foto’s kunt maken.

glacier express zwitserland

Van St. Moritz naar Zermatt met de Glacier Express

De Glacier Express wordt ook wel de langzaamste sneltrein van Europa genoemd. Tijdens de rit die in totaal ruim 9 uur duurt kronkelt de trein zich over tientallen bruggen en door eindeloze tunnels. Om het stijgingspercentage voor de treinen beheersbaar te houden wordt er in bochten gereden zodat de trein langzaam klimt. Op deze manier kom je bijvoorbeeld tot drie keer toe langs hetzelfde kerkje. Op sommige plaatsen rijdt de trein extra langzaam om de inzittenden de gelegenheid te geven om mooie foto’s te maken. Zowel het begin- als het eindstation van de Glacier Express zijn populaire wintersportgebieden. In de winter wemelt het hier dan ook van de vakantiegangers. Zermatt is vooral bekend van de Matterhorn, die aan het eind van de Hauptstrasse, de enige grote straat van het dorp opdoemt. De top van de berg is vrijwel altijd in mist gehuld.

matterhorn zwitserland bezienswaardigheden

Sleetje rijden in Preda

Preda is een klein dorpje in midden Zwitserland, het ligt op de route van de Glacier Express. In de winter is dit dorp volledig ingesneeuwd vanwege de hoge ligging. Het is dan per auto niet bereikbaar. Je kunt er alleen met de trein komen, die stopt op een station dat deze naam nauwelijks mag hebben. Er zijn wat perrons, er is een parkeerplaats en een bedrijf dat sleetjes verhuurt. Die sleetjes zijn wel hanig want het is de simpelste manier om je te verplaatsen als alles is ingesneeuwd. Vlakbij het treinstation staat een hotel, verder is er in de omgeving weinig te beleven. Maar de natuur is er prachtig. Je kunt er eindeloze wandelingen en fietstochten maken.

preda zwitserland

Praktische tips voor een reis naar Zwitserland

Houd er rekening mee dat Zwitserland geen euroland is. Het land is ook geen lid van de EU, dus houd er rekening mee dat je paspoortcontrole kunt verwachten in de trein of als je met de auto de grens over wilt. Verder heeft het land zijn eigen munt, de Zwitserse Franc. Je kunt het beste ter plaatse francs uit de geldautomaat halen, die op alle grote treinstations en in winkelstraten te vinden zijn. In sommige toeristengebieden kun je soms overigens wel met de euro betalen, ook pinnen of betalen meteen creditcard is op veel plaatsen mogelijk.

You may also like