Home » Duiken in de de Rode Zee

Duiken in de de Rode Zee

by Guido van der Sanden
Duiken in Rode Zee

Diepzeeduiken wordt steeds populairder. Steeds meer mensen behalen hun duikbrevet en beleven er plezier aan om te duiken. Dat doen ze dan bij voorkeur op mooie en populaire duikspots. Deze vind je op veel plaatsen in de wereld, maar Egypte heeft er meerdere. Ze zijn allemaal te vinden aan de kust van de Rode Zee. Dit maakt Egypte voor duikers een populair vakantieland. Je moet er wel rekening mee houden dat niet alle duikspots in de Rode Zee geschikt zijn voor beginnende duikers. In sommige gevallen is het echt nodig dat je ruime duikervaring hebt.

Thistlegorm

Op deze locatie kun je tijdens een duik genieten van prachtig natuurschoon. Maar dat is niet de belangrijkste reden waarom mensen hier graag duiken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in 1941 in dit deel van de Rode Zee een vrachtschip tot zinken gebracht door de Duitsers. Het schip was geladen met vrachtwagens, motoren en zelfs treinwagons. Het wrak werd nooit geborgen en ook de inhoud van het schip is nooit meer boven water gehaald. Zodoende is het nu populair onder duikers. Ervaren duikers gebruiken deze locatie ook graag voor een nachtelijke duik.

Thistlegorm duiken Egypte

Shark en Yolanda Reef

Ook op deze duiklocatie kun je gezonken scheepswrakken vinden. Ze zijn tijdens oorlogen tot zinken gebracht en rusten nu voor eeuwig op de bodem van de zee. Maar dat is nog niet alles. Je kunt hier een mooie driftduik maken vanwege de stromingen. Eenmaal onder water kun je genieten van drie verschillende riffen en prachtige zeeanemonen. Als je geluk hebt is er een ontmoeting met haaien. Deze vissen zijn vrijwel nooit gevaarlijk voor mensen, zolang je de dieren maar niet verstoort in hun leefomgeving. Voldoende afstand houden is dus het advies.

Shark en Yolanda Reef egypte duiken

Big Brother

De derde meest geliefde duikspot in de Rode Zee is Big Brother. Op deze locatie mag je alleen duiken als je genoeg ervaring hebt. Alleen duikers die kunnen aantonen minimaal 50 duiken in open water te hebben gemaakt mogen hier het water in. Je kunt een steile duik maken langs een rots van vulkanisch gesteente. De reden waarom deze locatie alleen voor gevorderden is, is dat er vaak een wilde en onvoorspelbare stroming staat waar je als duiker natuurlijk wel mee om moet kunnen gaan. Ook hier kun je haaien spotten tijdens je reis onder water en ook hier geldt dat deze dieren niet gevaarlijk zijn zolang je ze met respect behandelt.

Waarom is de Rode Zee zo populair onder duikers?

Er is een aantal redenen aan te wijzen waarom veel duikers graag naar de Rode Zee gaan. Het is namelijk één van de helderste zeeën ter wereld waar je onder water vele tientallen meters ver kunt kijken. Dit komt omdat er in dit gebied nauwelijks regen valt. Ook monden er geen rivieren uit op de Rode Zee die vervuiling met zich meebrengen. De prachtige koraalriffen worden gevormd door het tropische onderwaterklimaat dat eveneens uniek is. De zon kan in het heldere water tot zeer diep doordringen en daarnaast is er op de zeebodem vulkanische activiteit die zorgt voor opwarming van het water. Ideale omstandigheden dus, zowel voor duikers als voor de flora en fauna onder water.

You may also like