Home » Drie delicatessen van New York

Drie delicatessen van New York

by Sander
Drie delicatessen van New York

Bij New York denken we aan wolkenkrabbers, het vrijheidsbeeld en ongezien shopplezier. Toch heeft New York ook op culinair vlak heel wat te bieden. Ook hier denken we echter al snel aan Italiaanse restaurants en fastfoodbars. Dat alles terwijl New York ook zelf enkele delicatessen en leuke deli’s kent. Meer zelfs: tijdens een stedentrip New York mogen ze eigenlijk nooit ontbreken. Wij lichten er alvast drie voor jou toe.

Ontdek de Joodse deli’s

In New York woont de grootste Joodse gemeenschap van geheel Noord-Amerika. Zij brengen hun koosjere delicatessen in allerhande Joodse deli’s. Hier kan je onder andere heerlijke sandwiches eten. Toch zijn het voornamelijk de gerookte visgerechten die het er goed doen. Een Joodse deli die je moet bezoeken, is Barney Greengrass. Niet zomaar werden er voor de film ‘Revolutionary Road’ verschillende scènes opgenomen. In ‘Extremely Loud and Incredibly Close’ volgde Tom Hanks overigens dat voorbeeld. Beperk je echter niet zomaar tot deze beroemde locatie. Over geheel New York zijn er allerhande Joodse deli’s te vinden. Iedere deli legt hierbij zijn eigen culinaire accenten.

Aanrader: pastrami-sandwich on rye

Wie de New Yorkse culinaire wereld zegt, heeft het eigenlijk over sandwiches. Vooral de pastrami-sandwich on rye doet het goed bij de lokale bevolking. Ook deze sandwich behoort eigenlijk tot de koosjere keuken. Het gaat om eenvoudig roggebrood met pastrami en pittige bruine mosterd. Vaak wordt het geserveerd met een bordje pickles. In specialistische bars zet men standaard een bokaal pickles op tafel. Meer groenten hoef je bij deze sandwich overigens niet te verwachten. Een vriendelijke ober zal je echter nog even een fles tomatenketchup toereiken. Velen kennen deze sandwich voornamelijk van Joey uit Friends. Je zal al snel begrijpen waarom hij er zo gek op was.

Home-style en de haimische keuken

Vooral buiten de centrale gebieden vind je de zogenaamde haimische deli’s. Zij staan voor de huiskamerachtige gezelligheid. Ook hun gerechten volgen die trend. Onder andere hun champignon-gerstsoep, cholent en kipperagout zijn echte aanraders. Deze keuken ontdekken doe je in het oosten van de stad. De ‘Second Avenue Kosher Deli & Restaurant’ is onze favoriet. Zoals steeds gaat het ook hier om een koosjer restaurant. Begroet word je naar aloud tv-recept: ‘How you doing?’. De specialiteiten van dit restaurant zijn trouwens zelfs per mailorder verkrijgbaar.

You may also like