Home » Dit zijn de mooiste eilanden van Kaapverdië

Dit zijn de mooiste eilanden van Kaapverdië

by Sander
Dit zijn de mooiste eilanden van Kaapverdië

Kaapverdië is een eilandengroep die enkele honderden kilometers voor de Senegalese kust ligt, niet ver bij de Canarische eilanden vandaan. Kaapverdië is al jarenlang een populaire winterzonbestemming. De temperaturen zijn er het hele jaar door stabiel en regen valt er nauwelijks. Van de tien eilanden worden er negen bewoond. De bevolking vormt een ware mengelmoes en in de cultuur proef je zowel Portugese als Afrikaanse elementen. De vaakst bezochte eilanden zijn Sal en Boa Vista, maar dat zijn niet de enige parels. We zetten de vier mooiste Kaapverdische eilanden op een rijtje.

1. Sal

Sal is een van de populairste eilanden voor een Kaaperverdie vakantie. Alhoewel het vlak en kaal is en daardoor bijna iets van een woestijnachtige bestemming wegheeft, zijn er witte zandstranden in overvloed. Het bekendste strand van Sal is dat van Santa Maria. Dit strand is maar liefst drie kilometer lang. Het zachte, witte strand en het heldere, turquoise zeewater bevestigen het beeld dat je hebt van een tropisch eiland. Een fijne bijkomstigheid: de zee heeft een heerlijke temperatuur, wordt maar zeer geleidelijk aan dieper en steentjes vind je er niet.

Activiteiten op Sal

Sal is dé plek van Kaapverdië om watersporten te beoefenen. Je kunt er heerlijk windsurfen en kitesurfen. Wie van snorkelen of duiken houdt, heeft hier ook geen klagen. Alhoewel er officieel geen koraalriffen rond de eilandengroep bestaan, vind je op sommige plekken wel koraal. Rondom de oude scheepswrakken zwemmen grote scholen kleurrijke vissen. Ook roggen en zeeschildpadden kun je hier zien. Ten oosten van de pier van Santa Maria vind je dé perfecte snorkelplek. Avonturen op het droge beleef je met een van de vele jeepsafari’s die je de woestijnachtige kant van het eiland laten zien.

2. Boa Vista

Net als Sal heeft Boa Vista een woestijnachtig karakter en prachtige, witte zandstranden. Ook betreffen de meeste accommodaties, net als op Sal, all inclusive hotels. Alhoewel Boa Vista tot de meest toeristische eilanden behoort, kun je in zijn hoofdstad Sal Rei nog van het authentieke leven proeven. De hoeveelheid restaurants en hotels is hier aanzienlijk beperkter. Boa Vista’s hoofdstad is meteen de ideale plek voor het beoefenen van allerlei soorten watersporten. Dankzij de constante wind in de baai kun je hier naar hartelust surfen, windsurfen en kitesurfen.

Snorkelen op Boa Vista

En net als je dacht dat het niet beter kon dan op Sal, doet Boa Vista er voor de fervente snorkelaars nog een schepje bovenop. In de Baai van Gatas heersen de ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van koraal. In de zomermaanden heb je daar zelfs de kans om een verpleegsterhaai te spotten, die doorgaans ongevaarlijk is voor mensen. Ook de caretta caretta zeeschildpad houdt zich hier op. Deze legt tussen half juni en eind oktober zijn eieren aan de oostkant van het eiland.

3. Santiago

Santiago is het grootste van alle Kaapverdische eilanden. Het is het meest vruchtbare gebied van de hele Kaapverdische archipel en daardoor heeft Santiago een heel ander uiterlijk dan Sal en Boa Vista. Wat natuur betreft heeft het enorm veel te bieden. Naast de bergachtige gebieden en groene valleien vind je aan de oostkust ook uitgestrekte bananenplantages. De hoge bergen en het vele groen onderscheiden Santiago van de rest van de archipel. De hoogste berg, de Pico da Antónia, reikt tot bijna 1400 meter. Dat het eiland een must is voor natuurliefhebbers, heeft geen verdere uitleg nodig.

Eiland met een sterk Afrikaanse identiteit

De bevolking op Santiago is overwegend Afrikaans. Vooral de vrouwen dragen graag kleurrijke kleding. Diezelfde inwoners zorgen ervoor dat jij je op dit eiland ontzettend welkom voelt. Op Santiago ligt ook de hoofdstad van de archipel, Praia. Deze drukke stad is rijk aan UNESCO Werelderfgoed. Vanzelfsprekend stellen ook de stranden op Santiago je niet teleur. Het strand bij het vissersdorpje Tarrafel is volgens velen het mooiste van het eiland. Ook de locals zijn hier graag.

4. São Nicolau

Optimaal genieten van het authentieke Kaapverdie doe je met een bezoek aan São Nicolau. Het is een van de minst bezochte eilanden van de hele archipel. Des te meer reden dus om eens van de gebaande paden te wijken en het te bezoeken. São Nicolau is een walhalla voor natuurliefhebbers. Zwarte lavastranden, droge landschappen en groene berggebieden wisselen elkaar af. Ook groeien er tal van vruchten zoals bananen, papaya’s en sinaasappels en wordt er koffie en suikerriet verbouwd. Het eiland schreeuwt haast om ontdekt te worden!

Hoe bereik je São Nicolau?

Om op São Nicolau te komen moet je wel iets meer moeite doen, maar daar krijg je dan ook heel wat voor terug. Naast de fantastische natuur tref je op dit eiland ook een hartelijke bevolking en
–hoe kan het ook anders- prachtige stranden. Het strand van Carbeirinho met zijn unieke rotsformaties mag je niet missen! São Nicolau bereik je door een binnenlandse vlucht vanaf Sal of São Vicente. Ook kun je het eiland per ferry bereiken. Niet de snelste of meest comfortabele manier, maar wel de goedkoopste.

You may also like