Home » Bretagne, één van de mooiste regio’s van Frankrijk

Bretagne, één van de mooiste regio’s van Frankrijk

by Eva Groene
Bretagne, één van de mooiste regio’s van Frankrijk

Veel toeristen die naar Frankrijk op vakantie gaan, zoeken de zon op. Zuid Frankrijk ligt dan voor de hand als eindbestemming, want daar is de kans op een zonovergoten vakantie het grootst. Maar als je niet perse in de zon wilt liggen bakken maar ook iets van de omgeving wilt zien, dan is Bretagne een goede keuze. Het is er minder warm dan in het zuiden, maar desondanks kunnen de zomer ook in deze noordelijke regio warm en zonnig zijn. De grootste en bekendste stad in deze regio is Nantes, met ruim 290.000 inwoners. Andere bekende plaatsen zijn Rennes en Brest. De regio heeft meerdere natuurparken en interessante bezienswaardigheden.

Hertogdom Bretagne

Tot aan de Franse Revolutie was Bretagne een hertogdom. Het hertogelijk kasteel in het centrum van Nantes herinnert aan deze tijd. Het kasteel ligt aan de oever van de Loire, die dwars door Nantes stroomt. Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd in 1207 en na verwoesting in 1466 herbouwd. Het kasteel is sinds 1840 een Monumente Historique. In 2007 werd een drie jaar durende renovatie afgerond. Het kasteel doet vandaag de dag dienst als het historisch museum van Nantes. In het zuidwesten van Bretagne ligt het natuurpark Montagne Saint Michel. Deze berg van 380 meter hoog is een prachtig uitzichtpunt over de omgeving. Vanaf de top zie je het meer van Saint Michel en het regionale natuurpark Amonique. Op de berg staan drie zwarte spitsen, gevormd uit basaltgesteente. Onderzoek heeft uitgewezen dat het drie afzonderlijke gesteenten zijn. Daarom staan ze bekend als de “Drie Weduwen” of ook wel de “Drie Heksen”.

Lees ook: Ontdek de beste wijnen van Frankrijk

het natuurpark Montagne Saint Michel

De gastronomie van Bretagne

Zoals in vrijwel heel Frankrijk worden er ook in Bretagne druiven verbouwd. Vanwege het wat minder warme klimaat dan in het zuiden is de oogst een paar maanden later, meestal in september. Er wordt vooral muskadel en ciderwijn gebotteld in deze regio. Maar Bretagne staat ook vooral bekend vanwege zijn Bretonse pannenkoeken. Deze pannenkoeken worden gebakken op een gietijzeren plaat. De pannenkoeken, flinterdun en gebakken van boekweitmeel, worden gevuld met ham, kaas, eieren en champignons. In het oosten van Bretagne wordt ook wel een worst in de pannenkoek gerold. Ook bij het ontbijt of de lunch worden de pannenkoeken gegeten, dan gevuld met boter, jam of chocoladepasta.

Overnachten in Bretagne kan op verschillende manieren. Campings in deze regio zijn erg populair. Zeker wanneer je met kinderen op vakantie gaat naar Bretagne. Daarnaast zijn vakantiehuizen in Bretagne enorm in trek. Wil je graag een eigen vakantiehuis boeken? Bekijk dan de website van Interhome voor de vele mogelijkheden.

bretonse pannekoeken

De Bretonse cultuur

Bretagne heeft in de loop der eeuwen grotendeels zijn eigen cultuur behouden. Muziek speelt daarbij een belangrijke rol. Het Fest-Noz is een belangrijk volksfeest in de regio waarbij de muziek uit de eigen streek centraal staat. Instrumenten die een belangrijke rol spelen bij de muziek uit Bretagne zijn de accordeon en de klarinet. Ook Keltische muziek speelt een belangrijke rol in Bretagne. De invloed van Engeland is hier duidelijk merkbaar. Bretagne is jaarlijks gastheer van het Interkeltisch Festival van Lorient, het grootste Keltische muziekfestival ter wereld. Twee typisch Bretonse sporten die worden beoefend in deze regio zijn Bretons worstelen en een Bretonse variant op het overbekende jeu de boules.

You may also like