Home » Een bezoek aan de Noorse Hanzestad Bergen

Een bezoek aan de Noorse Hanzestad Bergen

by Guido van der Sanden
bergen noorwegen reistips

Bergen is de tweede stad van Noorwegen kijkend naar het aantal inwoners. Vroeger was Bergen de hoofdstad van het land, totdat die rol door Oslo werd overgenomen. Bergen ligt aan de westkust van Noorwegen. De stad dankt zijn naam aan het feit dat hij op zeven bergen is gebouwd. Wie de stad bezoekt moet zich dan ook wel voorbereiden op de nodige klimpartijen. Bergen was vroeger een zeer belangrijke havenstad. Het lag op belangrijke handelsroutes naar het noorden en het zuiden. Bergen is bereikbaar met het openbaar vervoer, vanaf het treinstation in Voss rijdt een bus naar Bergen. Daarnaast heeft deze plaats een vliegveld met rechtstreekse vluchten naar Schiphol. Tot slot is Bergen de eindbestemming van de beroemde boten van de Hurtigruten, de postboot waar je ook als passagier op mee kunt varen langs de Noorse fjordenkust.

Bryggen

Als je naar de haven van Bergen wandelt, dan kom je terecht in de wijk Bryggen. Deze wijk is wereldberoemd vanwege de kleurrijke koopmanshuizen aan de kade. Vroeger werd hier druk handel gedreven op de markt. Die markt is er overigens nog steeds, dagelijks worden er souvenirs verkocht maar ook verse vis en voor de liefhebbers Noorse truien en echte zeehondenvachten. Als je in Bergen op stap gaat is het wel aan te bevelen om een paraplu mee te nemen. Het klimaat is weliswaar mild maar vanwege de ligging regent het er relatief vaak. Een hele dag geen regen in Bergen is echt een uitzondering. Niet dat de Noren er om malen. Hun gezegde luidt: Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.

bergen noorwegen

Genieten van het uitzicht

Bergen heet niet voor niets Bergen. Als je gewend bent om hoogtes te overbruggen kun je heerlijke wandelingen in de bergen maken. Ben je niet zo’n klimgeit maar wil je toch graag van het uitzicht genieten, maak dan een ritje in het kabeltreintje Fløibanen dat je in een paar minuten naar de hoogste berg, genaamd Fløien, brengt. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht over de stad en de haven. Vanaf het eindpunt van de kabeltrein kun je prachtige wandelingen maken om van de omgeving en het uitzicht te genieten. Ook naar de berg Ulriken kun je met een kabeltrein. Deze berg is, voor degenen die enigszins getraind zijn, ook te voet te beklimmen. Eenmaal boven kun je voor een hapje en een drankje terecht in het restaurant op de top.

Varen door de fjorden

Wanneer je in Bergen verblijft kun je mooie trips maken door de fjorden. Sommige duren een paar uur, maar er zijn ook dagtochten of meerdaagse tochten te boeken met een overnachting. De bekende Hardangerfjord, Naerøfjord, de Sognefjord en Osterfjord zijn vanuit Bergen per boot te bevaren. Onderweg kun je genieten van prachtig uitzicht tussen de hoge rotsen, waar op veel plaatsen kleine en grotere watervallen naar beneden kletteren.

Norway in a nutshell

Bergen is het eind- of beginpunt van de dagtrip Norway in a Nutshell. Je maakt een reis van Bergen naar Oslo. Eerst met de bus naar Voss, vervolgens met de trein naar Flam en dan met de beroemde stoomtrein Flamsbanen naar Vatnahalsen. Vanuit Vatnahalsen gaat de reis verder met de trein naar de Noorse hoofdstad Oslo. Deze reis is op zich te doen in één dag. Maar dan heb je geen tijd om op de verschillende stops de omgeving te verkennen. Het is dan ook aan te raden om voor deze reis enkele overnachtingen te boeken en hem over meerdere dagen uit te smeren.

You may also like