Veel mensen kennen Oslo vooral van de Oslo-akkoorden, die zelfbestuur regelden voor de Palestijnen en een eerste aanzet waren voor vrede tussen het Palestijnse volk en Israël. Of misschien ken je Oslo omdat hier de Nobelprijzen worden bekendgemaakt en uitgereikt. Maar daarnaast is Oslo ook een heel leuke stad om te bezoeken. Je kunt een stedentrip plannen naar de Noorse Hoofdstad, of maak Oslo het startpunt van een leuke rondreis door Noorwegen. Er is in ieder geval genoeg te beleven in Oslo. Oslo heeft circa 650.000 inwoners en ligt aan de Oslofjord, in het zuidoosten van Noorwegen. Oslo is een oude stad die al vele eeuwen bestaat. In 1624 werd Oslo grotendeels door brand verwoest, maar de stad werd herbouwd. Een tweede ramp overkwam Oslo op 22 juli 2011. De terrorist Anders Breivik pleegde er een aanslag met een autobom die aan 8 mensen het leven kostte. Enkele uren later richtte deze massamoordenaar een bloedbad aan onder socialistische jongeren op het nabijgelegen eilandje Utoya. Maar Oslo toonde zijn veerkracht door na deze bloedige aanslagen weer op te krabbelen en de sfeer in de stad is nog even gemoedelijk als voorheen.
Wat heeft Oslo te bieden?
Oslo wordt, zelfs door de eigen inwoners, niet als een mooie stad beschouwd. Het onderhoud aan monumentale panden is vrij kostbaar en wordt daarom in veel gevallen achterwege gelaten. Maar gelukkig blijft er genoeg over om te zien en te beleven in de stad. Fort Akershus is ongetwijfeld de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Het Akershus heeft vele eeuwen dienst gedaan ter verdediging van de stad. In de 19e eeuw werd het een bestuurlijk centrum, vandaag de dag is er een museum gevestigd dat door vele toeristen wordt bezocht. Op de Karl Johans Gate is heet altijd een drukte van belang. De belangrijkste straat van de stad telt vele winkels en restaurants. Ook vind je hier straatmuzikanten en kunstenaars die proberen wat bij te verdienen aan de vele duizenden toeristen die hier dagelijks langs trekken. Deze straat loopt vanaf het Centraal Station van Oslo naar het Koninklijk Paleis. Ook staan langs deze straat de regeringsgebouwen en de Domkerk van Oslo.
Lees ook: Rust en ruimte vind je in Noorwegen
Reizen naar en in Oslo
Oslo is vanuit Nederland per trein bereikbaar. Je bent dan wel even onderweg. Je reist via het Duitse Hamburg naar Zweden, waar je vanuit de Zweedse hoofdstad Stockholm een rechtstreekse trein naar Oslo kunt nemen. Vliegen gaat natuurlijk een stuk sneller, in iets meer dan een uur vlieg je vanaf Schiphol naar de luchthaven nabij Oslo. Vanaf de luchthaven rijdt een snelle trein naar het Centraal Station van de Noorse hoofdstad. Vanuit de haven van Oslo vertrekken dagelijks veerboten naar onder andere het Duitse Kiel en Frederikshaven en Kopenhagen in Denemarken. Vanuit Oslo kun je de trein nemen naar noordelijk gelegen steden of richting Bergen, de tweede stad van het land. Oslo heeft sinds 1945 een officiële stedenband met Rotterdam. Dat beide steden een haven hebben schept ongetwijfeld een band.