Home » Een bezoek aan bruisend Brazilië

Een bezoek aan bruisend Brazilië

by Eva Groene
brazilie bezienswaardigheden en reistips

Omdat Brazilië het grootste land is van Zuid-Amerika grenst het aan een groot aantal landen op dit continent. Brazilië is met ruim 8,5 miljoen vierkante kilometer het vijfde grootste land ter wereld. In Brazilië wonen ruim 200 miljoen mensen. De landstaal is Portugees, het land is vele eeuwen een Portugese kolonie geweest. Om die reden is driekwart van de bevolking rooms-katholiek, deze godsdienst werd door de Portugezen meegenomen naar Brazilië.

Brasilia, een stad in de jungle

Tot 1960 was Rio de Janeiro de hoofdstad van Brazilië. Maar eind jaren vijftig van de vorige eeuw besloot de toenmalige president dat er een nieuwe hoofdstad moest komen om de economie van het land te stimuleren. Deze stad werd in enkele jaren letterlijk uit de grond gestampt. Brasilia ligt niet in het tropisch regenwoud, wat door velen wordt gedacht. De nieuwe stad, die in 1960 officieel tot hoofdstad van het land werd benoemd, ligt op een vlakte die veel weg heeft van een savanne. De stad is gebouwd bij een stuwmeer, dat de stad van stroom voorziet. Van april tot september kan extreme droogte optreden in Brazilië. Daarom werd het stuwmeer aangelegd om het dalen van de waterspiegel enigszins te compenseren. De overheidsgebouwen in de stad zijn door water omgeven, met dezelfde reden.

brasilia hoofdstad van brazilie travelgek

Rio de Janeiro

Ondanks dat Rio de Janeiro niet meer de hoofdstad van Brazilië is, is het nog steeds een populaire stad, ook onder toeristen die het land bezoeken. Het beroemde Carnaval van Rio wordt jaarlijks door duizenden mensen van zowel binnen als buiten Brazilië bezocht. Maar niet alleen daarom is Rio een populaire stad. De samba en de bossanova zijn hier ontstaan, er wordt nog altijd uitbundig gedanst in de stad, niet alleen tijdens het carnaval. De mooie stranden van Rio, met onder andere het bekende Copacabana zijn over de hele wereld populair. Maar Rio kent niet alleen maar rijkdom. De sloppenwijken, favela’s genaamd, zijn berucht. Hier kun je als toerist beter maar niet naartoe gaan, tenzij je in een conflict tussen het leger en een drugsbende terecht wilt komen.

rio de janeiro bezienswaardigheden

Spectaculaire watervallen

Wil je watervallen bezoeken die echt spectaculair zijn, bezoek dan de Foz do Iguaçu op de grens tussen Brazilië en Argentinië. Je kunt de watervallen bekijken vanaf het vasteland of een excursie maken met een boot zodat je er dichterbij kunt komen. Je kunt op meerdere locaties in Brazilië een trekkingtocht maken door het Amazonegebied, eventueel onder leiding van een gids. In het tropisch regenwoud zijn prachtige dieren en planten te zien die alleen in deze streek voorkomen.

Foz do Iguaçu watervallen brazilie

You may also like