Varen in de zomer wie wordt daar nou niet blij van? Op een zonnige middag met je gezin of vrienden het water op is altijd een groot succes. In de zomer is het erg druk op het water en dan is het wel handig als weet hoe je dit een beetje veilig kunt doen, want er gebeuren jaarlijks nog veel ongelukken op het water. Vandaag lees je hier de vijf tips
Vaarbewijs
Dit is misschien wel een van de belangrijkste. Een vaarbewijs heb je nodig wanneer de boot harder gaat dan 20 kilometer per uur of langer is dan 15 meter heb je een vaarbewijs nodig. Je kunt dit bewijs halen door examen te doen.
Dodemanskoord
Het gebruik van een dodemanskoord is bij alle motorboten met een buitenboordmotor verplicht. Dit koord zit om je pols en staat in verbinding met de motor. Mocht je overboord allen dan zal de pin uit de motor schieten en deze zal gelijk uitvallen. Zo voorkom je gevaarlijke situaties
Reddingsvesten
Als je vaart met een boot die harder gaat dan 20 kilometer per uur of langer is dan 15 meter dan moeten er ook zwemvesten aan boord liggen. Als je met kinderen vaart in een boot die minder groot is of langzamer dan de norm dan doe je er alsnog goed aan om zwemvesten mee te nemen. Doe je aan watersport? Dan moet je ook een reddingsvest aan tijdens bijvoorbeeld het waterskiën.
Heb je een snelle boot?
Je koopt een snelle boot om er ook hard mee te varen, maar wist je dat dit niet overal mag? Er zijn speciale snel vaargebieden waar je jezelf goed kan uitleven. Als je nog niet zo geoefend bent doe je er verstandig aan om je stuurman kwaliteiten rustig op te bouwen. Mocht je nog bootonderdelen nodig hebben? Klik hier voor bootonderdelen.
Onderhoud je boot
Een goed onderhouden boot is erg fijn. Je hoeft natuurlijk niet elke week alles bij langs, maar eens in de zoveel tijd is wel handig. Vooral als je de boot weer van winterstalling haal moet je zorgen dat alles er weer tip en top uitziet.
Tot slot
Als je van plan bent om het water op te gaan, lees de bovenstaande tips nog eens door. Vergeet natuurlijk ook niet te genieten.