Home » In Athene begon onze beschaving

In Athene begon onze beschaving

by Sander
athene reistips travelgek reizen

Veel mensen denken bij een vakantie in Griekenland aan zon, zee en strand. En inderdaad, de Griekse vakantie-eilanden waar jaarlijks tienduizenden Nederlanders hun vakantie doorbrengen lenen zich daar uitstekend voor. Maar als je een andere kant van het land wilt leren kennen dan is een bezoek aan de hoofdstad Athene zeker een aanrader. De oude Grieken stonden samen met de Romeinen aan de bakermat van onze beschaving. Veel regels en veel gebruiken en gewoonten die wij nu hebben danken we aan deze verre voorouders. In Athene is nog veel terug te vinden van het rijke verleden van de Griekse beschaving.

Heden en verleden komen samen

Wanneer je door Athene loopt zal je je zeker verbazen. Het is een drukke en hippe stad. Het verkeer raast er dag en nacht door de straten, de stad is vol van bedrijvigheid. Maar Athene is ook de stad van opgravingen van restanten van gebouwen van eeuwen geleden. En de Acropolis, hét symbool van de Griekse beschaving, is er prominent aanwezig. Griekenland is door de economische crisis die uitbrak in 2008 zwaar getroffen, Maar Athene heeft zich moedig staande weten te houden.

De oudheid herleeft met de Acropolis en het Pantheon

Als je in Athene bent dan is de Acropolis niet te missen. Het bouwwerk, dat al ruim 2000 jaar voor Christus in gebruik was, schittert in al zijn glorie op een berg boven de stad. Vanuit verschillende delen van Athene kun je het marmeren bouwwerk zien. Het Panthenon is gebouwd ter ere van de godin Athena en werd voltooid in 421 voor Christus. Het Panthenon raakte in 1687 zwaar beschadigd door een aanval van de Venetianen. In 1975 werd begonnen met de herbouw en restauratie. Deze restauratie is in 2017 nog niet voltooid.

acropolis athene griekenland

Bakermat van de Olympische Spelen

Zoals iedereen wel weet is Griekenland de bakermat van de huidige moderne Olympische Spelen. Voor iedere Zomer- en Winterspelen wordt het Olympisch Vuur vanuit Olympia in Griekenland naar de plaats waar de Spelen plaatsvinden vervoerd. In Athene bevindt zich het Olypieion, ook wel de Tempel van de Olympische Zeus. Dit bouwwerk is 40 meter breed, 96 meter lang en 17 meter hoog. En dus niet gemakkelijk over het hoofd te zien. Het gebouw werd in de 2e eeuw na Christus voltooid onder leiding van toenmalig Romeinse keizer Hadrianus. Helaas heeft het gebouw veel van zijn oorspronkelijke glorie verloren. Van de 104 zuilen zijn er nog 15 intact. Een zestiende zuil bezweek in 1852 tijdens een zware storm. De brokstukken zijn nooit opgeruimd en liggen nog steeds waar ze na de storm terechtkwamen.

Lees ook: Ontdek oud Griekenland met een reis door de Peloponnesos

Genieten in Athene

Heb je even genoeg van alle oude gebouwen en opgravingen? Gelukkig heeft Athene ook een andere kant. Je kunt er heerlijk genieten op het strand. Glyfada heeft een heerlijk stadsstrand. Dit dorpje wordt geheel door Athene omsloten. Het strand loopt zeer geleidelijk af naar het water en is daardoor ook veilig voor kinderen. Wil je genieten van het nachtleven dan kun je terecht in de hippe wijken zoals Haritos, Scouffa en Gazi, waar je tot in de kleine uurtjes kunt stappen.

You may also like