Home » Alles wat je moet weten over een visum voor Australië

Alles wat je moet weten over een visum voor Australië

by Sander
Alles wat je moet weten over een visum voor Australië

Een visum krijgen voor Australië is een onderneming die wel wat aandacht vraagt. Australië hanteert verreweg het gecompliceerde visumbeleid ter wereld. Toch blijft Australië een geliefd land om tijdelijk of voor langere tijd in rond te trekken en om als toerist werk te vinden en zo nog meer van de Australische cultuur te kunnen ervaren. Dus als jij ook graag voor een periode wilt kennismaken met al het moois dat dit land te bieden heeft, dan is het verstandig je vooraf goed te laten informeren over alles wat je moet weten over een visum voor Australië.

Soorten visums voor Australië

Er zijn twee soorten visums waaruit je kunt kiezen, wanneer je voor een bepaalde tijd naar Australië gaat om daar rond te reizen. Er is een toeristenvisum, waarmee je als toerist naar Australië kunt. Deze is geldig voor een periode van 90 dagen, dus je kunt hiermee rond de 3 maanden legaal het land in om Australië te ontdekken. Het visum is geldig voor 12 maanden en je kunt hiermee meerdere malen per jaar het land in reizen, voor een periode van telkens 90 aaneengesloten dagen.  Het geldt dus als een multiple entry visa. Zeker als je van plan bent om een langere vakantie hier te houden, is dit een uitermate geschikt visum om het land mee in te komen.

Visum Australie

Geen stempels meer

Waar je voorheen nog stempels in je paspoort kreeg, als bewijs van je bezoek aan het land, verloopt tegenwoordig alles digitaal. Reeds sinds 1996 wordt er bij de controle gebruik gemaakt van het Electronic Travel Authority of het ETA, waarbij je visum automatisch elektronisch gekoppeld is aan je paspoort. Het is zelfs zo dat je tegenwoordig heel gemakkelijk zelf een eVisitor visum kunt aanvragen bij de Australische immigratiedienst. Dit is geheel gratis en gebeurt zoals verwacht online. Reisbureaus maken nog wel volop gebruik van ETA, waardoor je altijd verzekerd bent van een geldig visum. Reken op bijkomstige kosten voor de aanvraag, de geboden service en de controle van je gegevens.

Check je gegevens zorgvuldig

Een Australie visum aanvragen vraagt je volledige aandacht, anders kun je moeilijkheden verwachten op de dag van vertrek. Het is belangrijk dat je al je gegevens met aandacht invult en zorgvuldig controleert. Je kunt het aanvraagformulier van de Australische immigratiedienst online zelf invullen, waarbij al je gegevens exact moeten worden overgenomen van je paspoort. Als hierin afwijkingen blijken bij douanecontrole, kan blijken dat je visum ongeldig is en loop je geheid vertraging op, voordat je het land in mag. Dit wil je uiteraard koste wat kost vermijden, want het is een onaangenaam begin van wat een waanzinnige vakantie moet worden. Zodra je eVisitor visum is goedgekeurd, ontvang je snel bericht en mag je Australië binnen reizen.

Werkvisum Australie

Werkvisum

Er is nog een ander soort visum waarmee je het land in kunt reizen, namelijk een werkvisum. De naam verraadt het al, je kunt hiermee namelijk werk zoeken in Australië en zo je verblijf hier nog verder kunt verlengen. Als je tussen de 18 en 31 jaar bent en een tijd lang in Australië wilt werken, dan is dit mogelijk op een werkvisum. Je kunt dan voor een volledig jaar in het land deel uitmaken van de werkcultuur. Je mag het ook gebruiken om er maximaal 4 maanden op te studeren of te reizen. Veel backpackers maken gebruik van deze mogelijkheid. Het visum gaat in voor een jaar, vanaf het moment dat je het land inkomt. Je mag doorgaans 6 maanden voor eenzelfde werkgever werken.

Andere visa

Er zijn nog meer soorten visa waarmee je Australië kunt bezoeken. Als je langer dan 4 maanden, tot een jaar, wilt studeren in Australië, dan kun je een studentenvisum aanvragen. Daarnaast zijn er nog andere visa als een tweede Working Holiday visum of een Long Stay visum voor 6 tot 12 maanden toeristenvisum. Elk visum kent eigen regels en voorwaarden, dus het is belangrijk om vooraf goed te bedenken voor welke reden je het land bezoekt en hoe lang je er wilt verblijven. Dit is bepalend voor het soort visum dat je kunt aanvragen.

Kosten voor een visum

De aanvraag voor een visum is uiteraard niet gratis en zelfs niet altijd voordelig ook. Afhankelijk van het soort visum dat je aanvraagt, zal een prijs worden vastgesteld. Een gangbaar eVisitor visum kost doorgaans rond de € 14,95. Dit is goed te doen, maar je mag hiermee niet betaald werk verrichten. Wel mag je vrijwilligerswerk doen. De kosten voor een ETA-visum kan oplopen van € 19,95 tot € 50,-, afhankelijk van waar je deze aanvraagt. Voor een Working Holiday visum kun je rekenen op een prijs van € 277,- om toestemming te krijgen om in Australië te werken. Je kunt de visa online aanvragen als je een geldig paspoort hebt en de kosten gelijk kunt voldoen. Je reis naar Australië kan dan succesvol van start gaan.

You may also like