Home » 7 tips bij het zoeken naar een unieke vakantie in oktober

7 tips bij het zoeken naar een unieke vakantie in oktober

by Sander
7 tips bij het zoeken naar een unieke vakantie in oktober

De zomerse drukte is voorbij en de kinderen schuiven opnieuw aan de schoolbanken. De prijzen voor hotelkamers en vliegtickets nemen echter een duikvlucht: oktober is een ideaal moment om op reis te gaan, zoveel is zeker. Voor welke reisbestemming we kiezen? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Kan je niet kiezen? Met volgende zeven tips kies je de beste zonvakantie in oktober 2018.

1. Houd rekening met het doel van de vakantie

Het doel van de vakantie zal natuurlijk de reisbestemming beïnvloeden. Voor een avontuurlijke vakantie ga je nu eenmaal niet naar Londen en voor de zon trek je niet naar het Schwarzwald. Maak vooraf een lijstje van alle vereisten waar de vakantiebestemming aan moet voldoen. Moet het gaan om een kuststad? Moet er een grote stad in de nabijheid liggen? Moet er ook historisch wat te zien zijn? Of kies je eerder voor een korte zonvakantie in oktober? Op basis van dit lijstje zal je een eerste longlist met potentiële vakantiebestemmingen kunnen opstellen.

2. Denk aan het budget

Alhoewel een zonvakantie in oktober altijd een stuk goedkoper is, moeten we toch rekening houden met het beschikbare budget. Verre reizen impliceren altijd oplopende prijzen voor vliegtickets. Ook de prijs voor het bezoeken van bezienswaardigheden, het ondernemen van avontuurlijke uitstappen en het eten en drinken ter plaatse, zal een behoorlijke hap uit het budget nemen. Letterlijk en figuurlijk. Budgetteer daarom vooraf jouw vakantie en maak een begroting per mogelijke bestemming: de reizen die niet haalbaar zijn, vallen al meteen af. Bijkomstige tip: je kan wel op zoek gaan naar extra goedkope last minute zonvakanties, zo kan je toch de reis van je leven maken zonder aan luxe in te boeten.

3. Ga enkele praktische zaken na

Lang niet iedere bestemming is even eenvoudig te bereiken. Wil je bijvoorbeeld geen wagen huren? Dan zal je moeten kiezen voor een eenvoudig bereikbare bestemming. Maak daarom vooraf een lijstje met praktische zaken en durf ook op basis van dit lijstje enkele bestemmingen te schrappen. Moet je vooraf inentingen krijgen of een lange visumprocedure doorlopen? Dan zal je deze bestemming natuurlijk niet zomaar last-minute kunnen boeken. Wil je maar een weekje op vakantie? Dan is een verre bestemming vaak geen optie. Geen zorgen: uitstel impliceert geen afstel, misschien een leuke bestemming voor volgend jaar?

4. Steek de hoofden bij elkaar

Ga je alleen op reis? Dan mag je deze tip achterwege laten. Ga je daarentegen op reis met vrienden en/of je partner? Pols dan ook naar wat zij willen doen en beleven op hun vakantiebestemming. Uiteraard zal je niet aan alle wensen tegemoet kunnen komen, maar laat iedereen een top drie opstellen en tracht een bestemming te vinden die allen tevreden zal stemmen.

5. Kies voor iets nieuws onder de zon

Deze tip mag je letterlijk interpreteren. In oktober beginnen de blaadjes immers van de bomen te dwarrelen. In Nederland zakken de temperaturen en worden de dagen steeds korter. Ook op onze bestemming wisselen de seizoenen elkaar af. Kies je bijvoorbeeld voor een goedkope zonvakantie in oktober? Dan is het belangrijk dat onze zonbestemming ook effectief zonnig blijkt te zijn. Houd er ook rekening mee dat begin en eind oktober in Europa een wereld van verschil kan betekenen. Ga steeds na of het weer wel aangenaam is op dat moment van het jaar: temperatuur, zonne-uren en de hoeveelheid neerslag zijn belangrijke factoren. Wil je op reis naar de zon? Dan is de website Waarschijntdezonwel een echte aanrader.

6. Orden de bezienswaardigheden

Heb je enkele locaties die aan al jouw vereisten voldoen en kan je nog steeds niet kiezen? Noteer dan de verschillende bezienswaardigheden en orden ze in functie van jouw interesses. Leg ze ook voor aan de reispartners en maak een top tien van bezienswaardigheden die jullie willen zien. Is de volledige top drie afkomstig van één zonbestemming? Dan weten jullie welke vakantie het worden zal. Is dat, zoals wel vaker, niet het geval? Ken dan punten toe aan iedere plaats en maak de optelsom. Vaak zal er een duidelijke winnaar uit de bus komen.

7. Nog steeds geen oplossing? Laat het lot bepalen

Blijven er zelfs na voorgaande stappen nog steeds twee of meer bestemmingen over? Geen zorgen: na het doorlopen van al deze stappen heb je sowieso enkele uitstekende vakantiebestemmingen te pakken. Laat eventueel het lot beslissen: een anonieme kinderhand of een actieve wedstrijd maakt de keuze des te leuker. Klaar? Dan kan de travelgekte eindelijk losbarsten.

You may also like