Home » 5 Bezienswaardigheden in Zuid-Afrika die een bezoek waard zijn.

5 Bezienswaardigheden in Zuid-Afrika die een bezoek waard zijn.

by Sander
Kimberly 6

Tijdens een rondreis door Zuid-Afrika kun je legio activiteiten ondernemen en talloze bezienswaardigheden gaan bekijken. Er valt zoveel te zien en te beleven dat je daar een keuze in zult moeten maken. Het is onmogelijk om álles te gaan bekijken gedurende één vakantie. Dat is mooi, want dat betekent dat er meer dan genoeg redenen zijn om nog een keertje terug te gaan naar dit prachtige land! Reisorganisatie Sable Tours, specialist in reizen naar Zuid-Afrika, heeft een aantal bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn op een rijtje gezet.

Apartheidmuseum 14

1. Apartheid museum in Johannesburg

Zuid-Afrika heeft een turbulent verleden, waarin de Apartheid een grote rol heeft gespeeld. Hoewel de Apartheid werd afgeschaft in 1990, zijn de gevolgen van het systeem nog steeds merkbaar. De jaren van rassenscheiding hebben het land gevormd en wil je het huidige Zuid-Afrika begrijpen dan is goed om een idee te krijgen wat voor impact Apartheid had op het leven van de zwarte bevolking. In het Apartheid museum in Johannesburg wordt geschetst hoe de zwarte bevolking werd onderdrukt en hoe het verzet hiertegen groeide. De vaak persoonlijke verhalen zijn aangrijpend en zeer indrukwekkend. Een bezoek aan het Apartheid museum is dan ook absoluut de moeite waard.

Sani Pass road winding up into Lesotho

2. Sani Pass in KwaZulu Natal

De Sani Pass vindt je in de machtige Drakensbergen, die zich vanaf het zuiden van Lesotho uitstrekken tot de Panoramaroute in de provincie Mpumalanga. De pas was ooit dé handelsroute tussen Zuid-Afrika en Lesotho, waarover goederen per pakezel werden vervoerd naar de top van de pas die op ruim 2800 hoogte ligt. De Sani Pass is nu een populaire excursie voor toeristen, maar is nog steeds niet veel meer dan een bergpad. Vanuit het dorpje Underberg gaat de route via huiveringwekkende haarspeldbochten steil omhoog, en je kunt de route dan ook alleen per speciaal aangepast 4×4 voertuig berijden. Als je je zenuwen in bedwang kunt houden, dan bestaat je beloning uit de grandioze uitzichten onderweg. Boven aangekomen kun je een hapje eten en iets drinken in de hoogste pub van Afrika. Na nog een laatste blik op de pieken van de omringende bergen, staat je weer een hobbelige rit naar beneden te wachten.

Kimberly 6

3. ‘Die Groot Gat’ in Kimberley

In 1866 gingen een paar kinderen spelen langs de oever van de Oranjerivier. Een van de kinderen vond een mooi wit steentje, dat hij in zijn zak stak en mee naar huis nam. Het steentje bleek een diamant te zijn en toen het gerucht zich verspreidde dat er diamanten te vinden waren trokken al gauw gelukszoekers naar de regio. Een aantal jaren later gaven de gebroeders De Beer toestemming aan een aantal mijnwerkers om op hun land naar diamanten te gaan zoeken. Ze vonden een diamant van 83.5 karaat op de helling van een ‘kopje’ (heuvel). Deze Colesberg bleek een schat aan diamanten te bevatten en een ware diamantkoorts ontstond. In de loop der jaren werd het kopje met de hand afgegraven tot een krater van 225 meter diep en met een omtrek van 1,6 km. Er werd in totaal zo’n 3000 kg aan diamanten gevonden. Bij ‘Die Groot Gat’ is een museum dat de geschiedenis van de mijnbouw vertelt. Er is een uitzichtpunt over het gat, een expositie over diamanten en een openlucht museum dat het straatbeeld in de gloriedagen van de mijn weergeeft.

Voortrekker Monument 17

4. Voortrekker Monument in Pretoria

Nadat de Kaap provincie in het midden van de 17e eeuw in Britse handen was gevallen, kregen steeds meer Nederlandstalige Afrikaanse boeren moeite met de bemoeienissen van het Britse gezag. De boeren hadden zich aan het begin van de 19e eeuw verspreid tot in de Oostkaap, waar ze in conflict kwamen met de lokale Xhosa bevolking. Het idee ontstond om verder het binnenland van Zuid-Afrika in te trekken en daar een zelfstandige Boerenrepubliek te stichten. Het Voortrekken Monument in Pretoria is opgericht ter nagedachtenis aan de Voortrekkers die deelnamen aan de Grote Trek. Op de muren rond het monument staan 64 wagens afgebeeld in een kring zoals het ‘laager’ van de Voortrekkers toen zij bij Bloedrivier door Zoeloe krijgers werden aangevallen. In het monument staat het verhaal van de strijd van de Boeren afgebeeld op de muren en er is een expositie te zien over het dagelijkse leven tijden de Grote Trek.

Zeitz MOCAA

5. Zeitz Mocaa Museum in Kaapstad

Het Zeitz Mocaa Museum (Zeitz Museum of Contemporary African Art) in Kaapstad is gevestigd in een voormalige graansilo aan The Waterfront. Het interieur van het museum is een kunstwerk op zicht. De silo’s zijn aan de binnenkant uitgesneden in de vorm van een maiskorrel. Het licht dat door de voormalige cilinders naar binnen valt vormt een prachtig samenspel met de gebogen betonnen lijnen van het binnenste van de silo. Het museum bevat een grote collectie aan moderne Afrikaanse kunst uit meer dan 54 Afrikaanse landen. Het is daarmee het grootste museum ter wereld waar Afrikaanse kunst tentoon wordt gesteld. Trek voldoende tijd uit voor een bezoek aan het museum, dat maar liefst negen verdiepingen heeft. Boven op het dak bevindt zich een restaurant met een fraai uitzicht over Kaapstad. Het is zeker geen straf om hier even iets te eten of te drinken!

You may also like