Home » 3 tips voor een lange strandwandeling

3 tips voor een lange strandwandeling

by Sander
3 tips voor een lange strandwandeling

Een lange strandwandeling maken is een van de fijnste dingen om te doen en als je érgens goed kunt uitwaaien, is het aan zee, met zicht op een verre horizon, het geruis van de golven en krijsende meeuwen. Of het nu een winderige herfstdag, een zwoele zomeravond, een beloftevolle lentemorgen of in kalme vrieskou is, een lange strandwandeling zorgt voor rust en ontspanning. Zeker met wat zonnestralen op je bol is het een heerlijk gevoel dat soms moeilijk valt uit te leggen. Daarom geven we je in dit blog geven X tips voor een lange strandwandeling. Veel plezier alvast!

Tip 1: De paaltjesroute Hollandse duinen

Tussen Hoek van Holland en Langevelderslag ligt een uitgestrekt duingebied met strandwallen, landgoederen, zeedorpen, stuifzandvlaktes en vennen. Het gebied werd in 2016 door het Nederlandse publiek gekozen tot een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Hier zijn de Hollandse Duinen misschien wel op z’n mooist, waar avontuurlijke paadjes de zee verbinden met duinen en bossen. Vanaf bezoekerscentrum De Tapuit zijn er drie paaltjesroutes uitgezet, een gele (5 km), rode (3 km) en blauwe (3 km). De routes zijn onderling te koppelen. Wil je rechtstreeks naar zee, volg dan de gele route. In de duinen wordt rivierwater van de Afgedamde Maas gezuiverd, het drinkwater voor honderden huishoudens landinwaarts. Over drinkwater gesproken, ga je een heerlijke lange strandwandeling maken vergeet dan niet om de beste waterfles mee te nemen. Je wilt natuurlijk wel goed gehydrateerd blijven onderweg.

Tip 2 Strandjutten op Terschelling

Terschelling bestaat voor het grootste deel uit natuur. En dat is precies waar het bij deze route om gaat. De route gaat via polders en door duinen en duinvalleien naar de Noordzee. De ‘plakken’, zoals de natte duinvalleien op Terschelling genoemd worden, zijn een oase voor veel bijzondere planten. Het Noordzeestrand is schitterend en vooral enorm breed, bijna een Europees breedterecord. Geen wonder dat het aloude strandjutten hier nog volop in bedrijf is. Terschelling is ook het eiland van historische sagen en markante figuren, zoals de beroemde natuurvorser Westhoff en het legendarische Stryper wyfke.

Tip 3 Zeeland, Renesse

Misschien had je deze tip niet verwacht. Logisch, want Renesse staat natuurlijk niet bekend als “the place to be” voor een prachtige lange strandwandeling. Maar hoewel het startpunt van deze route dus begint in het dorp waar in de zomer Duits de voertaal lijkt en waar je kunt feesten tot je er bijna letterlijk bij neer valt, kom je algauw op het strand terecht – met als alternatief de duinen die beschutten tegen wind. Bij eb verschijnen er zandbanken voor de kust waar zeehonden hun dutjes doen. Vanaf de top van het uitzichtduin zie je aan de ene kant zee, aan de andere kant het achterland en onder stuifzand verdwenen dijken.

Ga jij in de winter één van deze lange strandwandelingen maken? Vergeet dan niet wat proviand en een thermosfles met koffie, thee of warme chocomel mee te nemen. Er is altijd wel een plekje waar je even heerlijk uit kunt blazen, wat kunt eten en drinken en genieten van de prachtige omgeving.

You may also like